Belastingtelefoon hoeft niet in het Fries te communiceren

Minister Plasterk van BZK is niet van plan om de Belastingdienst te vragen om via de Belastingtelefoon in het Fries te communiceren met Friese belastingplichtigen. Dit laat Plasterk mede namens staatssecretaris Wiebes van Financiën weten in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

Plasterk zegt dat met het Belastingkantoor in Leeuwarden in de Friese taal gecommuniceerd kan worden. Dit kan zowel aan de balie als schriftelijk. Friezen kunnen schriftelijk bezwaar maken in het Fries als ze het bezwaar naar het Belastingkantoor te Leeuwarden sturen. “Het klopt dat belastingplichtigen bij de Belastingtelefoon niet in het Fries te woord worden gestaan. De Belastingtelefoon is inhoudelijk georganiseerd. Dit betekent dat gesprekken naar onderwerp over de verschillende vestigingen van de Belastingtelefoon over het land worden verspreid,” aldus Plasterk.

Volgens de minister is de Belastingtelefoon een landelijk opererende dienst en is die niet aan te merken als een rijksdienst die in Friesland is gevestigd. Rijksdiensten waarvan het werkterrein zich uitstrekt over heel Nederland, zoals de Belastingdienst, zijn op grond van de Wet gebruik Friese taal niet verplicht om de mogelijkheid te bieden om in het Fries te communiceren. Plasterk ziet dan ook geen aanleiding om de Belastingdienst te vragen om ook via de Belastingtelefoon in het Fries te communiceren.

 Antwoorden op vragen over de Belastingdienst die in publiekscontacten in Friesland niet in het Fries communiceert

Gerelateerde artikelen