Belastingplan 2019: Goed en slecht nieuws voor ondernemingen

Een aanpassing in box 2 en btw-verhoging, twee maatregelen die ondernemingen geld gaan kosten. Maar het belastingplan 2019 bevat ook goed nieuws.

Het kabinet presenteert op Prinsjesdag een begroting “die Nederland sterker, veiliger en welvarender maakt'' en die het land voorbereidt op de toekomst. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën) gezegd bij het aanbieden van de Miljoenennota in de Tweede Kamer.

Het gaat volgens Hoekstra in heel veel opzichten goed met Nederland. Zo verwacht het kabinet voor het vierde jaar op rij een begrotingsoverschot. “Dat is in zestig jaar niet meer voorgekomen'', benadrukte de minister. De economie blijft daarnaast stevig groeien en de werkloosheid daalt met 3,5 procent naar het laagste niveau in vijftien jaar.

Bijna iedereen in Nederland gaat volgend jaar ook in de portemonnee merken dat het beter gaat. Gemiddeld gaan huishoudens er 1,5 procent op vooruit. Ook ziet het kabinet ruimte om extra te investeren in onder meer onderwijs, infrastructuur, veiligheid en defensie.

Voor ondernemingen is er zowel goed als slecht nieuws. De volgende twee maatregelen zullen door weinig ondernemers met veel gejuich onthaald worden:  

Aanpassing box 2-tarief
Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, is slecht te spreken over de beperkte aanpassing van het Box-2 tarief (van 28,5% naar 26,9%, waar het nu 25% is). “Dit blijft een doorn in het oog. Het raakt de familiebedrijven, terwijl zij een pijler onder onze economie zijn. Wij blijven dan ook knokken om deze boete op ondernemen van tafel te krijgen,” aldus De Boer. 

Verhoging lage btw-tarief 
Het lage btw-tarief gaat met 3 procentpunt omhoog van 6 naar 9 procent. Dat raakt de prijzen van tal van goederen en diensten. Voor goederen gaat het onder meer om etenswaren, niet-alcoholische dranken, geneesmiddelen, boeken en kunstvoorwerpen. Wat betreft de dienstverlening vallen taxi’s, fiets- en schoenreparaties, kappers, optredens van artiesten, schilders en stukadoors onder het lage btw-tarief.

Verlaging vennootschapsbelasting
Het belangrijkste positieve nieuws op belastingvlak is de verlaging van de vennootschapsbelasting, de belasting die wordt geheven over de winst van ondernemingen. De vennootschapsbelasting gaat vanaf volgend jaar in stappen omlaag van 25 procent dit jaar naar 22,5 procent in 2021.

Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland vindt dat het kabinet het voordeel van de twijfel verdient met deze begroting. De koopkrachtverbetering is in tientallen jaren niet zo sterk geweest. Ook de verlaging van de vennootschapsbelasting en de algehele inzet van de staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer pleiten volgens ONL voor het kabinet.

“Dat zijn echte lichtpuntjes, toch hebben wij ook een aantal kritiekpunten”, zo stelt Biesheuvel. “Zo is er veel weerstand geweest tegen de btw-verhoging en de uitruil van het kabinet om de dividendbelasting afgeschaft te krijgen kan niet op veel steun rekenen van het MKB. Ook het pensioenakkoord laat lang op zich wachten.” Al met al zijn er plussen en minnen, daarom geeft Hans Biesheuvel namens ONL dit kabinet toch het voordeel van de twijfel. “De richting van het kabinet klopt, ze hebben een aantal goede punten, maar deze moeten nog wel uitgevoerd worden”.

Hoogleraar fiscale economie en partner bij Deloitte, Peter Kavelaars, is sceptisch over de laatste Miljoenennota. “Met name het mkb gaat erop achteruit. De vennootschapsbelasting gaat weliswaar omlaag, maar het belastingtarief voor dga’s gaat omhoog. Ook de termijn waarbinnen je verliezen kunt compenseren wordt bekort van negen tot zes jaar en de basis om afschrijvingen te doen verslechtert.”

Verder krijgt het bedrijfsleven vanaf volgend jaar te maken met hogere kosten door de hogere milieu- en energiebelasting. Kavelaars schat dat de belastingdruk volgend jaar volgend jaar met een half procent toeneemt. “Het is curieus dat een deel van het bedrag voor afschaffing van de dividendbelasting neerdaalt bij het midden- en kleinbedrijf.” Zegt Kavelaars. 

Gerelateerde artikelen