‘Belastingontwijking nu goed in beeld’
De commissie begon vorige week woensdag met de verhoren. Ze sprak met deskundigen en getuigen van onder meer de Belastingdienst en trustkantoren (beheerders van vennootschappen die een belangrijke rol spelen bij belastingontwijking). In totaal hoorde de commissie ruim twintig getuigen. Als laatste kwam vrijdag een toezichthouder van De Nederlandsche Bank aan het woord.
Doel van de enquête was in kaart te brengen hoe rijke Nederlanders hun geld via belastingparadijzen aan het oog van de fiscus proberen te onttrekken en om duidelijk te maken hoe buitenlanders profiteren van het Nederlandse belastingklimaat.
De commissie trekt zelf geen conclusies, dat is aan de Tweede Kamer. VVD en PVV, de twee grootste Kamerfracties, wilden niet meedoen aan de mini-enquête. Nijboer wil geen oordeel uitspreken over de afwezigheid van de twee partijen. Volgens hem was de commissie toch voldoende breed samengesteld.
De mini-enquête werd gehouden naar aanleiding van publicatie van de Panama Papers, gelekte stukken waaruit blijkt dat veel rijken hun vermogen proberen weg te sluizen met hulp van een Panamees bedrijf. De getuigen die de commissie hoorde waren verplicht te verschijnen en werden gehoord onder ede. Een aantal keren ergerden commissieleden zich aan de vage en ontwijkende antwoorden die ze niettemin kregen. Zo noemde commissielid Chris van Dam (CDA) uitspraken van de in Amsterdam gevestigde zaakwaarnemer van de Rolling Stones en U2 maandag “ongeloofwaardig''.
De mini-enquête naar belastingontwijking was de eerste die ooit plaatsvond. Volgens Nijboer is ze een waardevol wapen gebleken. Ze houdt het midden tussen een hoorzitting, waarbij getuigen mogen wegblijven en niet onder ede staan, en de veel zwaardere parlementaire enquête, die veel tijd in beslag neemt.
(ANP)