‘Belastingdruk in Nederland blijft probleem’

Nederland is in twee jaar tijd opgeklommen van de 15e naar de 5e plek op de IMD Competitiveness Index 2017, een ranglijst van meest concurrerende economieën. Maar ons land scoort slecht als het gaat om belastingdruk. MKB-Nederland en VNO-NCW trekken hierover dan ook aan de bel.

“Ons land dankt zijn top-5 positie in de IMD Competitiveness Index 2017 onder meer aan het succes van het topsectorenbeleid”, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. “Ronduit slecht scoort Nederland daarentegen op het gebied van belastingen. Van de in totaal 63 onderzochte economieën komt ons land niet verder dan de 54e plaats voor de totale belastingdruk en de 57e plaats voor de sociale premies voor werkgevers. Dit moet Nederland wakker schudden”, stellen de ondernemersorganisaties.

 Te hoge belastingdruk

“Deze slechte notering is vooral te wijten aan de te hoge belastingdruk op arbeidsinkomen in ons land. Het volgende kabinet moet daarom aan de bak om werk voor iedereen lonender te maken.” Ook vinden de ondernemersorganisaties dat de winstbelasting gelijke tred moet houden met die van andere landen – denk aan de plannen voor belastingverlaging in de VS en het Verenigd Koninkrijk – en dat we af moeten van de dividendbelasting. “Beide zijn van belang voor onze open, concurrerende economie en voor een uitnodigend vestigings- en ondernemingsklimaat.” 

[avg-advertorial slug=”ontdek-de-ontwikkelingen-rondom-regelgeving-voor-de-mkb-accountant”]

Noodzaak verduurzaming

De IMD Competitiveness Index onderstreept verder onder meer de noodzaak van verdere verduurzaming van de Nederlandse economie. De lage reductie van CO2-uitstoot  en het lage percentage hernieuwbare energie worden door het IMD als zwakke punten gezien. Hier ligt een gezamenlijke inspanning voor overheid en bedrijfsleven, waarvoor MKB-Nederland en VNO-NCW eerder al concrete voorstellen hebben gedaan in het NL Next Level-programma Energietransitie.  

Investeren in technisch onderwijs

“'De uitkomsten tonen eveneens aan dat er de komende periode moet worden geïnvesteerd in de infrastructuur en in technologiegericht onderwijs. Want hoewel Nederland goed scoort op onderwijs, is het relatief lage aantal bètastudenten een punt van zorg”, vinden de ondernemersorganisaties.

Gerelateerde artikelen