Belastingdienst wil geen fiscale doping in voetbal

Volgens de Belastingdienst leven niet alle clubs in het amateurvoetbal de regels over het afdragen van loonbelasting netjes na. Door het zwart betalen van spelers worden de spelregels van belastingheffing overtreden. De Belastingdienst laat weten geen ‘fiscale doping’ in het voetbal en sport in het algemeen te dulden.

Woensdag berichtte het actualiteitenprogramma Zembla dat de Belastingdienst over de periode van 2009 tot nu nog miljoenen aan belasting tegoed heeft van failliete amateurclubs.

Controles

Belastingdienst: “Sportclubs moeten loonbelasting afdragen over het salaris en andere vergoedingen die zij aan hun spelers betalen. Er is sprake van concurrentievervalsing wanneer een club dat niet doet, want die club heeft dan minder kosten dan andere clubs die wel netjes betalen. Tussen 2005 en 2009 onderzocht de Belastingdienst 84 clubs in de hoofdklasse. Bij 76 clubs is er loon- en omzetbelasting gecorrigeerd voor een totaalbedrag van € 6,5 miljoen. De afgelopen jaren zijn diverse clubs (opnieuw) onderzocht om na te gaan of de afspraken die bij eerdere controles werden gemaakt, werden nageleefd. Naar aanleiding daarvan zijn bij enkele clubs opnieuw bedragen gecorrigeerd.”

Voorlichting

De Belastingdienst neemt verschillende maatregelen om fair play in het amateurvoetbal te bevorderen. In 2009 en 2010 heeft de Belastingdienst in samenwerking met KNVB voorlichting gegeven aan amateurvoetbalverenigingen. In 2014 is er opnieuw een landelijke voorlichtingsronde georganiseerd bij meer sportverenigingen, in samenwerking met onder andere NOC/NSF, KNVB, KNHB en KNLTB.

Invordering

Bij het invorderingsproces van belastingen geldt dat de fiscus in eerste instantie invordert bij de belastingschuldige, in dit geval de club. Zonodig wordt daarbij beslag gelegd op vermogensbestanddelen zoals roerend en onroerend goed. Ook kan de Belastingdienst faillissement aanvragen. Ook daarbij gelden de algemene regels. Dat betekent dat meerdere schuldeisers moeten zijn en de Belastingdienst niet als enige schuldeiser om faillissement kan vragen. Als de belastingschuldige in gebreke blijft, onderzoekt de Belastingdienst of derden, zoals (voormalig) bestuursleden aansprakelijk kunnen worden gesteld. Juridisch kan dat alleen als er aantoonbaar sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Meer informatie:
• Sportvereniging en belasting op Belastingdienst.nl
• Sport en belasting op Belastingdienst.nl

Gerelateerde artikelen