Belastingdienst start campagne ondernemerschap

Heeft een zzp’er écht recht op ondernemersaftrekposten? Deze vraag staat centraal tijdens de campagne ondernemerschap die van start is gegaan. Ruim 60.000 kleine ondernemers wisten al hun weg te vinden naar de OndernemersCheck die sinds eind maart live staat op de website van de Belastingdienst.

Door maximaal 20 vragen te beantwoorden op de OndernemersCheck kan een zzp’er erachter komen of de Belastingdienst hem ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. En dus recht kan hebben op bepaalde aftrekposten.

Verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting

Op de website van de OndernemersCheck is een nieuw artikel toegevoegd dat ingaat op het verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting. Uit onderzoek bleek namelijk dat mensen niet goed het verschil wisten te maken tussen beide belastingsoorten.

Wet DBA

Een andere toevoeging is de uitleg over de OndernemersCheck en de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Het komt vaak voor dat zzp’ers in de veronderstelling zijn dat zij door de OndernemersCheck te doen gedekt zijn voor de Wet DBA. Dit is namelijk niet het geval. De check toetst niet of ondernemers werken volgens de Wet DBA.

OndernemersCheck goed beoordeeld

In een recent onderzoek wordt de OndernemersCheck door 61 procent van de respondenten beoordeeld met het cijfer: 8, 9 of 10. Respondenten omschrijven de check als “helder en duidelijk”, erg gebruiksvriendelijk en vinden de voorbeelden “handig”. Daarnaast geeft 4 op de 5 respondenten aan dat hij met de check antwoord kreeg op zijn vraag.

De check biedt in veel gevallen een goede indicatie, maar geen 100 procent zekerheid. De Belastingdienst vindt het belangrijk dat kleine ondernemers jaarlijks de check doen.

Gerelateerde artikelen