Belastingdienst: spoedreparatie fiscale eenheid onuitvoerbaar

De spoedreparatie die staatssecretaris Snel van Financiën heeft opgenomen in zijn recente wetsvoorstel, is niet uitvoerbaar.

Dat is de mening van de Belastingdienst, zo valt op te maken uit het advies dat de Raad van State eind mei heeft gestuurd over de reparatiewet. De fiscus is ook somber gestemd over andere onderdelen van de reparatiewet. 

De reparatiewet was een reactie van Wiebes op het verliezen van een fiscale zaak bij het EU-hof eerder dit jaar. Het hof besloot de belastingvoordelen bij een fiscale eenheid te verleggen van alleen dochters in Nederland naar ook buitenlandse dochter- en zusterbedrijven. De gevreesde uitspraak kost de schatkist 400 miljoen euro.

Het onderdeel van de reparatiewet – die met terugwerkende kracht in is gegaan vanaf 25 oktober 2017 – dat de Belastingdienst onuitvoerbaar acht, vereist dat bedrijven nagaan of voor hen vanaf deze datum een renteaftrekbeperking geldt die leidt tot een hogere vennootschapsbelasting (vpb). Dit is onbekend terrein, stelt de fiscus in de uitvoeringstoets die met de reparatiewet naar de Kamer is gestuurd. De dienst verwacht dat veel bedrijven vooroverleg willen plegen om zeker te zijn van hun belastingaangifte..

Lees ook: Hoogleraar Peter Kavelaars over aanpak fiscale eenheid: “Werk aan de winkel voor fiscalisten”

Gerelateerde artikelen