Belastingdienst sluit vierde samenwerkingsovereenkomst met China

Een kleine delegatie van de Belastingdienst, waaronder voormalig directeur-generaal Peter Veld en algemeen directeur Hans Blokpoel bezocht vorige week hun collega’s in China. Tijdens deze jaarlijkse ontmoeting tussen van de Nederlandse en Chinese belastingdiensten sloten zij een vierde samenwerkingsovereenkomst.

Doel van Nederlandse en Chinese samenwerking is het bevorderen van het wederzijds begrip over implementatie van wetgeving en management en het delen van best ‘practices’. De Chinese Belastingdienst was vooral geïnteresseerd in de vernieuwing van de Nederlandse Belastingdienst, zoals de aanpak van business analytics voor effectievere handhaving. Dit is een ontwikkeling die ook in China speelt. De Chinese collega’s gaven een stand van zaken van de stapsgewijze introductie van BTW in China, die daar per branche wordt ingevoerd.

De samenwerking bestaat behalve uit een dialoog tussen de leiding van beide diensten uit expertmissies van deskundigen van de Belastingdienst aan China en uit masterclasses voor Chinese medewerkers in Nederland. Ook werd tijdens een werkbezoek aan een fabriek van Unilever een actuele fiscale status besproken.

Overeenkomst

Tijdens het vierdaags bezoek werd een vierde samenwerkingsovereenkomst gesloten. Peter Veld: ‘Ik ben ervan overtuigd dat beide belastingdiensten profiteren van een nauwe samenwerking en uitwisseling van ideeën en ervaringen. We hebben deze dagen weer gezien dat de Chinese belastingdienst zich de laatste jaren enorm snel ontwikkelt. Wij kunnen daar veel van leren. Daarbij is samenwerking van groot belang voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in China. Ons bezoek aan de Nederlandse ambassade en onze gesprekken met het Nederlandse bedrijfsleven daar bevestigen dit beeld.’

Gerelateerde artikelen