Belastingdienst: Samenwerking rond schuldhulp met gemeenten krijgt vervolg

Met elf gemeenten werkte de Belastingdienst een klein jaar aan de pilot schuldhulpverlening. In het najaar start de fiscus met zo’n 40 gemeenten een zelfde tijdelijke samenwerking.

Gemeenten kregen informatie over de werkwijze van de Belastingdienst met burgers met een belasting- of toeslagschuld en bij complexe schuldenproblematiek werd samen opgetrokken. De  Belastingdienst startte de proef om zo gehoor te geven aan gemeenten die vonden dat ze niet goed bij de fiscus terecht konden als er iets fout liep met iemand met belastingschuld.

De volgende gemeenten deden mee aan de proef: Alphen aan den Rijn, Eindhoven, Den Bosch, Amersfoort, Deventer, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Delft, Zoetermeer, Zaanstad. Zij kregen informatie over het reguliere proces, de beslagvrije voet, welk formulier ze moeten gebruiken en hoe het Landelijk Incassocentrum van de Belastingdienst werkt. Hierbij verstrekt de Belastingdienst geen persoonlijke gegevens over iemand die belastingschulden heeft. Wel wisselen gemeenten en de Belastingdienst informatie uit over mensen die bij een gemeente een schuldhulpverleningstraject starten. Ook bood de fiscus gemeenten een ingang om snel terecht te kunnen bij Belastingdienstmedewerkers die kunnen helpen bij complexe schuldenproblematiek. Bijvoorbeeld als het reguliere proces niet snel of goed genoeg werkt en uithuiszetting dreigt.

 “Door de verschillende voorlichtingen, die verzorgd zijn door de Belastingdienst, ervaren wij een betere samenwerking. Wij weten de Belastingdienst beter te vinden, de lijnen zijn korter”, vertelt Fara Kambiz, Relatiebeheerder stabilisatie en schuldregeling bij de gemeente Deventer. Eline Ophorst, projectleider van de pilot namens de Belastingdienst, voegt toe: ”De samenwerking gaf ons inzicht in waar onze processen onduidelijk waren voor gemeenten. Ze weten nu beter waar ze bijvoorbeeld met vragen over incasso of de beslagvrije voet terecht kunnen en hoe zij de verzoeken hiervoor moeten indienen.”

Zowel de gemeenten, als de Belastingdienst zijn zich ervan bewust dat juist de mensen met problematische schulden kwetsbaar zijn. Onvoldoende zelfredzaamheid is vaak een gevolg van waarom mensen in grote financiële problemen terechtkomen. Om samen met gemeenten burgers met problematische belasting- en toeslagschulden beter hulp te bieden, start de Belastingdienst in het najaar met de volgende proef. Dit keer doen zo’n 40 gemeenten mee.

Gerelateerde artikelen