Belastingdienst realiseert beoogd aantal boekenonderzoeken niet

De Belastingdienst heeft in 2015 minder boekenonderzoeken gerealiseerd dan beoogd was, maar de correctieopbrengst lag wel hoger dan het jaar daarvoor.

Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in antwoord op Kamervragen over de 18e Halfjaarsrapportage Belastingdienst en over vragen die de Kamer op 8 september heeft gesteld over de brieven over de onbeantwoorde vragen tijden het Algemeen overleg Belastingdienst en over het akkoord over de uitstroomregeling.

Wiebes laat weten dat daar waar in het verleden in het toezicht met name boekenonderzoeken en kantoortoetsen werden uitgevoerd, een beweging is gemaakt naar een meer dienstverlenende en preventieve aanpak, gericht op het voorkomen van fouten. “Hiervoor worden andere instrumenten ingezet, zoals handhavingscommunicatie en horizontaal toezicht. Vanaf 2015 is de focus bij boekenonderzoeken verlegd naar posten met een groter fiscaal belang en risico. Deze boekenonderzoeken kenmerken zich door een hogere tijdsbesteding en hogere opbrengst. Het aantal beoogde boekenonderzoeken is daardoor niet gerealiseerd, maar de correctieopbrengst lag hoger dan het jaar daarvoor. In 2015 is een totale correctieopbrengst van bijna € 809 miljoen gerealiseerd. De opbrengst is bijna € 37 miljoen hoger dan in 2014.”

Gerelateerde artikelen