Belastingdienst publiceert drie nieuwe voorbeeldovereenkomsten die VAR vervangen

De Belastingdienst heeft drie nieuwe voorbeeldovereenkomsten die de VAR moeten gaan vervangen gepubliceerd. Het betreft voorbeeldovereenkomsten artiest (individueel), artiestengezelschap en tijdelijke waarneming verloskundige (KNOV). De fiscus had eerder reeds voorbeeldovereenkomsten voor een coördinerend stralingsdeskundige en een overeenkomst voor een gastdocent masterclass gepubliceerd.

Per 1 januari 2016 zullen opdrachtgevers geen zekerheid meer krijgen over het wel of niet inhouden van loonheffingen door middel van een VAR(-wuo of -dga). Wel kunnen zij overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst oordeelt vervolgens of wel of geen loonheffingen ingehouden moeten worden. De fiscus wil midden oktober circa 40 voorbeeldovereenkomsten hebben gepubliceerd; zowel sectorale als algemene voorbeeldovereenkomsten.
 
Opdrachtgevers kunnen deze ‘goedgekeurde’ voorbeelden gebruiken of een eigen overeenkomst toesturen. Het grootste belang en risico van de nieuwe systematiek is de uitvoering van de overeenkomst in de praktijk. Is opgenomen dat de opdrachtnemer zelf zijn tijd mag indelen, maar wordt in de praktijk geëist dat de opdrachtnemer tussen 8.30u en 17.00u aanwezig is, dan geldt de beoordeling van de Belastingdienst niet. De opdrachtgever loopt dan per direct een naheffingsrisico.

Gepubliceerde voorbeeldovereenkomsten:

 

 

 

Update Loonheffing en Werkkostenregeling in één dag
Bent u op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van loonheffingen en werkkostenregeling? Volg dan de eendaagse cursus Actualiteiten Loonheffing & Werkkostenregeling. Ontvang talloze tips en voorkom direct onnodige risico’s en torenhoge naheffingen. Meld u nu aan.


 

Gerelateerde artikelen