Belastingdienst ontving minder klachten in 2016

Vorig jaar zijn er bij de Belastingdienst minder klachten ingediend dan de twee jaar ervoor. Dat blijkt documenten die het ministerie van Financiën openbaar heeft gemaakt.

Het ministerie van Financiën heeft na een Wob-verzoek informatie openbaar gemaakt over diverse onderwerpen van de Belastingdienst, zoals de aanslagregeling, rechtstoepassing in het algemeen en het afdoen van klachten.

Minder klachten

In het Wob-verzoek werd onder meer gevraagd om een overzicht waaruit blijkt hoeveel klachten er bij de Belastingdienst zijn ingediend en de reden waarom er geklaagd werd. Uit de gepubliceerde documenten blijkt dat er vorig jaar 13.105 klachten zijn ingediend bij de fiscus. Dat is een afname vergeleken met de 14.586  ingediende klachten in 2015 en 16.253 in 2014. De cijfers voor 2017 zijn (nog) niet bekend.

Meer dwangsommen

Financiën heeft ook een overzicht gepubliceerd hoeveel dwangsommen er zijn uitgekeerd wegens niet tijdig beslissen door de Belastingdienst en welke bedragen daarmee gemoeid waren. In 2016 ging het om 878 dwangsommen (€553.000). Dat is in aantal en qua bedragen een flinke toename vergeleken met de jaren ervoor.

Gerelateerde artikelen