‘Belastingdienst mag gegevens ANPR-camera’s niet bewaren’

Het vastleggen van de ANPR-gegevens door de Belastingdienst op de openbare weg in strijd is met het door artikel 8 EVRM gewaarborgde recht op bescherming van het privéleven. Tot die conclusie komt Advocaat-Generaal Niessen bij de Hoge Raad.

Dit meldt De Bont Advocaten. Het kantoor spande namens een cliënt, die zich in een discussie over de juistheid van zijn rittenadministratie geconfronteerd zag met deze foto’s, een procedure aan.

De Advocaat-Generaal komt tot de volgende conclusie: "Het komt mij derhalve voor dat de Belastingdienst te dezen handelt zonder dat daartoe in de Awb of de AWR een bevoegdheid is geregeld (i.e. niet op een wettelijke grondslag berust). Nu de inbreuk niet bij wet is voorzien, moet worden geconcludeerd dat het vastleggen van de ANPR-gegevens door de Belastingdienst op de openbare weg in strijd is met het door artikel 8 EVRM gewaarborgde recht op bescherming van het privéleven.”

De Advocaat-Generaal concludeert om die reden tot gegrondverklaring van het namens belanghebbende ingestelde cassatieberoep. Het gevolg is volgens de Advocaat-Generaal dat de met de ANPR-camera’s verkregen gegevens niet mogen worden gebruikt bij het opleggen van de naheffingsaanslagen aan belanghebbende. Ook overweegt de Advocaat Generaal dat de Hoge Raad de zaak zelf kan afdoen, hetgeen zal moeten resulteren in het vernietigen van de naheffingsaanslagen.

Het gaat hier vooralsnog om een advies van de A-G aan de Hoge Raad. Meestal neemt de HR het advies van de A-G over.

Gerelateerde artikelen