Belastingdienst legde champignonsector voor 3 miljoen euro aanslagen en boetes op
Bij champignonkwekers vinden nog steeds misstanden plaats, maar de sector maakt wel stappen vooruit. Dat constateert het zogeheten interventieteam dat een aantal jaar geleden is opgezet om de sector beter te controleren.
Het oogsten van champignons is erg arbeidsintensief en moet handmatig gebeuren. Daardoor komt het voor dat kwekers goedkope arbeidskrachten uit bijvoorbeeld Oost-Europa uitbuiten.
Er zijn in de periode 2011 tot met 2014 bij elkaar 187 bedrijven onder de loep genomen. Bij een vijfde daarvan zijn overtredingen geconstateerd, meldt de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie. Dat is iets minder dan in eerdere jaren. Maar duidelijk is ook dat nog niet in de hele sector eerlijk wordt gewerkt.
De betrokken partijen blijven de sector controleren. In het interventieteam werkt de inspectie samen met onder meer de Belastingdienst en de politie. De inspectie heeft afgelopen jaren ruim 5 miljoen euro boetes opgelegd, voor illegale tewerkstelling en onderbetaling van arbeidskrachten. De Belastingdienst legde voor 3 miljoen euro aanslagen en boetes op. Een aantal onderzoeken loopt nog.
Nederland is wat betreft de productie van champignons een wereldspeler. De bedrijven zijn grotendeels gevestigd in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Om te garanderen dat champignons tegen een eerlijke beloning zijn geproduceerd, heeft de sector ook een Fair Produce-keurmerk in het leven geroepen. Volgens het interventieteam heeft die zelfregulering bijgedragen aan de geconstateerde vooruitgang.