‘Belastingdienst kwalificeert medisch specialisten binnen coöperatie als IB-ondernemers’

De Belastingdienst heeft in december 2016 in twee afzonderlijke gevallen bevestigd dat medisch specialisten die via een maatschap deelnemen in een coöperatie zich mogen kwalificeren als fiscaal ondernemer.

Dit meldt Ceifer Accountants en Belastingadviseurs. “Door deze uitspraak van de fiscus kan de oprichting van persoonlijke holding- BV's (PH-BV's) worden teruggedraaid, mits de medisch specialisten die stap als hele vakgroep of maatschap zetten. De toekomst van de coöperaties voor medisch-specialistische zorg lijkt nu onzeker, mede omdat coöperaties en ziekenhuizen onlangs federaties hebben opgericht die al taken en besluiten van de coöperatie en Raad van Bestuur van de stichting (ziekenhuis) uitvoeren,” aldus Ceifer.

Maatschappen in Utrecht en Amsterdam

In het voorgelegde model (niet-transparant) was er geen ruimte voor maatschappen om deel te nemen als IB-ondernemers. Bijzonder is nu dat de Belastingdienst tot voor kort medisch specialisten binnen het coöperatiemodel niet toestond om zich als IB-ondernemers te kwalificeren. Naar aanleiding van een conceptuitspraak van de Belastingdienst (fictieve weigering tot erkenning van het ondernemerschap) maakte Ceifer Accountants en Belastingadviseurs namens twee maatschappen, in Utrecht en Amsterdam, bezwaar tegen dat besluit. Ceifer legde de inspecteur de vraag voor of medisch specialisten zich als natuurlijk persoon nog mogen kwalificeren als ondernemer na de overdracht van de activiteiten uit hun individuele vennootschappen aan de maatschap. De Maatschap Vrouwenartsen Diakonessenhuis Utrecht en de Maatschap Gynaecologen BovenIJ Ziekenhuis kregen beide hetzelfde antwoord: op grond van de huidige werkzaamheden en de realisatie van plannen en daarmee samenhangende investeringen de maten kwalificeren als ondernemer in de zin van artikel 3.4 Wet IB.

Grote gevolgen

De uitspraak van de Belastingdienst kan volgens Ceifer grote gevolgen hebben: “Vele medisch specialisten die zich twee jaar geleden onder grote tijdsdruk gedwongen zagen een persoonlijke holding-BV op te richten, hebben nu de vrijheid om weer IB-ondernemer te zijn, dan wel hun PH-BV, binnen maatschapsverband te behouden. Bovendien ontstaan twijfels over het bestaansrecht van de talloze coöperaties die door de medisch specialisten bijna twee jaar geleden onder tijdsdruk zijn opgericht.”

Maatschap moet méér doen

Ceifer: “De uitspraken van de Belastingdienst markeren een belangrijke wijziging in de fiscale behandeling van medisch specialisten ná de invoering van de integrale bekostiging. Immers de maatschap herleeft als onderneming binnen een niet-transparant model. Volgens de brieven die de twee betrokken maatschappen ontvingen, kwalificeert de medisch specialist als lid van de maatschap zich als IB-ondernemer mede nu zij inspelen op de veranderende zorgvraag.”

 

Gerelateerde artikelen