Belastingdienst keurt slechts 200 van ruim 3500 modelovereenkomsten goed

De Belastingdienst heeft tot nu toe slechts 200 van de 3500 voorgelegde (model)overeenkomsten goedgekeurd. Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën waarin hij de Tweede Kamer informeert over opdrachtgevers, het afschaffen van de VAR en de nieuwe wet DBA.

Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) had gevraagd om een overzicht van het aantal verzoeken tot goedkeuring van modelovereenkomsten, het aantal beoordeelde modelovereenkomsten, het aantal goedgekeurde modelovereenkomsten, het aantal afgewezen modelovereenkomsten en het aantal nog niet behandelde aanvragen.

De staatssecretaris laat weten dat sinds eind vorig jaar er ruim 3500 (model)overeenkomsten aan de Belastingdienst zijn voorgelegd. Deze zijn afkomstig van branche- of belangenorganisaties of van individuele opdrachtgevers of opdrachtnemers. Medio juni waren ongeveer 2.400 overeenkomsten behandeld. Hiervan zijn er door betrokken partijen rond de 800 verzoeken ingetrokken, zitten circa 650 in de eindfase van behandeling en is in ruim 200 gevallen de voorgelegde overeenkomst ‘goedgekeurd’. Daarentegen kon in 750 gevallen door de Belastingdienst geen zekerheid vooraf worden verleend dat de voorgelegde overeenkomst altijd tot werken buiten dienstbetrekking zal leiden.
 
Wiebes: “Met betrekking tot de behandeling van deze verzoeken wil ik twee opmerkingen maken. In de eerste plaats heb ik tijdens de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel DBA in de Eerste Kamer de toezegging gedaan dat iedereen die voor 1 februari 2016 een overeenkomst aan de Belastingdienst heeft voorgelegd hierover voor de inwerkingtreding van de wet DBA uitsluitsel zou verkrijgen. Deze toezegging is door de Belastingdienst nagekomen. In de tweede plaats valt uit de cijfers op te maken dat vrijwel direct na inwerkingtreding van de wet DBA op 1 mei jl. een forse instroom van verzoeken op gang is gekomen. Dit verklaart ook de nog openstaande ‘voorraad’ van circa 1.100 nog niet in behandeling genomen verzoeken. De Belastingdienst heeft voor de beoordeling van de in het kader van de Wet DBA binnengekomen overeenkomsten een speciaal team (’taskforce’) geformeerd, waardoor het in beginsel mogelijk is elk verzoek binnen een termijn van 8 weken af te doen.”

• Beantwoording vragen over opdrachtgevers en wet DBA

Gerelateerde artikelen