‘Belastingdienst is onderzoek begonnen naar Airbnb’
De fiscus denkt veel geld mis te lopen, doordat mensen de inkomsten die ze uit de verhuur halen niet opgeven bij de jaarlijkse aangifte.
Mensen die via Airbnb hun woning verhuren moeten verplicht 70 procent van de inkomsten opgeven bij de Belastingdienst als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’, en daarover inkomstenbelasting betalen.
Steeds meer particulieren verhuren hun woning via de populaire website. Precieze toerismecijfers (van het CBS) zijn er niet, maar het aanbod van woningen via de website was tussen januari 2014 en januari dit jaar met 147 procent gestegen. Ter vergelijking: het aantal hotels, motels, bed & breakfasts, pensions en jeugdaccommodaties in Nederland steeg met 1,2 procent.
Airbnb laat weten geen principiële bezwaren te hebben tegen samenwerking met de Belastingdienst, maar zegt dat het bedrijf niet vrijwillig gegevens van individuele verhuurders zal verstrekken.
De vrees bestaat dat de Staat veel inkomsten misloopt, omdat controle op het steeds groter wordende Airbnb moeilijk is en omdat de verhuur via de site oneerlijke concurrentie in de hand werkt met reguliere hotels. Airbnb heeft de interesse gewekt van belastingdiensten wereldwijd. De Amerikaanse belastingdienst heeft al actie ondernomen: geeft een verhuurder zijn inkomsten niet op, dan houdt Airbnb de belastingen in. Dit gebeurt nog niet in Nederland.