Belastingdienst: geen verband Panama Papers en Horizontaal Toezicht

Volgens de Belastingdienst is er geen sprake van een verband tussen de Panama Papers en Horizontaal Toezicht. De fiscus reageert hiermee op een artikel in dagblad Trouw.

Trouw schrijft in het artikel dat acht bedrijven die voorkomen in de Panama Papers onder een speciale, lichte vorm van toezicht van de Belastingdienst blijken te staan.

“De veronderstelling dat de aangetroffen relaties tussen Panama Papers en bedrijven die onder Horizontaal Toezicht staan, strijdig zijn met het Horizontaal Toezicht is onjuist,” aldus de Belastingdienst. “Een relatie ontstaat namelijk ook als iemand werkzaam is bij een bedrijf dat onder Horizontaal Toezicht staat of aandeelhouder is. Ook kan het gaan om bijvoorbeeld familie van een directeur-aandeelhouder. De acht relaties die Dagblad Trouw noemt, betekenen niet zonder meer dat er afspraken uit de overeenkomst voor Horizontaal Toezicht geschonden zijn of dat fiscale informatie achtergehouden is.”

Volgens de fiscus was het vanaf het allereerste begin duidelijk dat het onderzoek naar de Panama Papers een langdurig traject zou zijn. Belastingdienst: “Ook leerden eerdere Leaks dat het voorkomen in de database van Panama Papers of andere Leaks niet automatisch betekent dat er fiscaal onjuist is gehandeld. Of dat de Belastingdienst niet al eerder bekend was met de gevonden relatie. Convenanten Horizontaal Toezicht worden afgesproken met bedrijven. Als een relatie wordt gevonden gaat dit vaak niet over het bedrijf zelf, maar over personen die betrokken zijn of waren bij het bedrijf, bijvoorbeeld ex-aandeelhouders.”

Bij bedrijven die onder Horizontaal Toezicht staan, gaat de Belastingdienst niet alleen uit van informatie die het bedrijf aanlevert, maar blijft ook eigen informatie gebruiken en kritisch kijken naar het bedrijf. Als de afgesproken manier van werken binnen Horizontaal Toezicht wordt geschonden, zorgt de Belastingdienst ook bij Horizontaal Toezicht dat de verschuldigde belasting wordt geïnd en/of kan er strafrechtelijke vervolging worden ingesteld. Ook worden dan de gevolgen voor Horizontaal Toezicht bezien. Dit kan ertoe leiden dat het Horizontaal Toezicht stopt en overgaat in klassiek toezicht.

Lees ook:

 

Gerelateerde artikelen