Belastingdienst: Geen fiscale vrijstelling voor chocoladeletter
De kleine geschenkenregeling geldt niet voor de chocoladeletter of de pepernoten. Door de chocoladeletter aan te wijzen als eindheffingsloon aan de vrij ruimte van de WKR,, spreken we over een ‘echt’ geschenk aan de werknemer. Hiervoor waarschuwt accountants- annex advieskantoor De Jong&Laan. Voor pepernoten geldt hetzelfde.
De werkgever kan echter dit soort versnaperingen toch fiscaal vriendelijk aanbieden door ze bij de koffieautomaat op de werkplek te zetten, zo luidt het geitenpaadje van De Jong&Laan. “Dan spreken we van een versnapering en kan dit lekkers belastingvrij aan de werknemer worden verstrekt.”
Beter is het volgens de accountant gesteld met het klassieke kerstpakket. Dat geldt als loon. “Wijs je het aan als eindheffingsloon aan de vrije ruimte van de dan kun je het cadeau onbelast aan de werknemer geven”, meldt De Jong&Laan op de website.
Het sfeervol aankleden van het traditionele kerstdiner of de kerstborrel kan onbelast worden verstrekt aan het personeel. Voor de waarde van de consumpties en kleine versnaperingen geldt een nihilwaardering. Dit kost dus geen vrije ruimte, aldus De Jong&Laan.
“Maar besluit je om een cateraar te laten komen om een lopend buffet te verzorgen, dan is de versnapering een maaltijd geworden. In die situatie dien je voor iedere aanwezige werknemer het normbedrag van 3,90 euro aan de vrije ruimte toe te rekenen”, zo besluit De Jong&Laan.