Belastingdienst: 700 nieuwe medewerkers in 2016

De Belastingdienst meldt dat de vrijwillige uitstroom van medewerkers groter is dan verwacht. Maar er vertrekken niet alleen medewerkers. De fiscus wil dit jaar ook zo’n 700 nieuwe krachten aannemen.

In 2015 is de Belastingdienst een ingrijpend meerjarig veranderprogramma gestart, genaamd Investeringsagenda. Als gevolg hiervan zal de komende jaren enerzijds werk verdwijnen, terwijl anderzijds behoefte ontstaat aan mensen met andere, nieuwe competenties. De belangstelling voor de vrijwillige uitstroom is groter dan toch al verwacht.

Als effect van de veranderingen zullen er op termijn zo’n 5000 functies verdwijnen en 1500 nieuwe functies bijkomen. Medewerkers worden in staat gesteld te kiezen voor vrijwillige uitstroom. Dit is in lijn met het overheidsbrede van-werk-naar-werk-beleid. Medewerkers hebben zich daarbij voor oriënterende gesprekken kunnen aanmelden.

Deze gesprekcyclus is nog niet afgerond en daarom is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel mensen gebruik gaan maken van de regeling. De aard en het gebruik van de regeling wordt nauwlettend gevolgd en is onderwerp van gesprek met de bonden. Het bespreken van hoe de regeling loopt was van te voren met de bonden afgesproken. Met de uitstroom van medewerkers ligt er voor de Belastingdienst een uitdaging om de vernieuwingsslag te maken zonder dat dit ten koste gaat van de noodzakelijke continuïteit.

Voor heel 2016 verwacht de Belastingdienst 700 medewerkers aan te nemen. Er worden met name toezichtmedewerkers, datawetenschappers, data-analisten, business controllers en ICT-medewerkers geworven.

Lees ook:

• Belastingdienst onderhandelt met vakbonden over vertrekregeling

Gerelateerde artikelen