Belastingadviseurs vinden reparatiewet Snel ook onuitvoerbaar

Verschillende fiscalisten vinden, net als de fiscus, dat de reparatiewet voor de fiscale eenheid niet uitvoerbaar is.

Dat zeggen de ondervraagde fiscalisten in het FD. 

Staatssecretaris Snel heeft vorige week een wetsvoorstel ingediend dat moet voorkomen dat concerns in grensoverschrijdende situaties fiscale voordelen genieten die zijn bedoeld voor binnenlandse bedrijven die met elkaar verbonden zijn (een fiscale eenheid). Een arrest van het Europees Hof van Justitie uit februari zet de deur open voor het onbedoelde gebruik. Als reparatie achterwege blijft, loopt de schatkist jaarlijks honderden miljoenen euro’s mis.

Zowel de Belastingdienst als de belastingadviseurs vinden de reparatiewet echter moeilijk uitvoerbaar Het wetsvoorstel en de memorie van toelichting roepen meer vragen op dan dat ze vragen beantwoorden, zeggen adviseurs. “Ik word geacht vragen van klanten te beantwoorden, maar ik ken de antwoorden zelf ook niet”, zegt Rudolf de Vries, hoogleraar belastingrecht en partner bij EY.

Bovendien twijfelen zij aan de noodzaak. Michael van Gijlswijk (Meijburg & Co Belastingadviseurs): “Haal dan in iedere geval de terugwerkende kracht vanaf 25 oktober 2017 eruit en laat de wet bijvoorbeeld ingaan op 1 januari 2018. Dat scheelt al weer een hoop werk en zou de schatkist weinig kosten.”

In de Tweede Kamer reageren zowel de coalitie als de oppositie met verbazing en verontrusting. CDA'er Pieter Omtzigt vindt het “zeer zorgelijk dat er kennelijk geen reparatie gevonden is die uitvoerbaar is.” Hij verwacht voor het zomerreces geen debat meer over het wetsontwerp.

Gerelateerde artikelen