Belastingadviseur in dienst van accountantskantoor geen Wwft-meldplichtige instelling

Rechtbank Amsterdam heeft een belastingadviseur, die geen melding had gedaan van een ongebruikelijke transactie, vrijgesproken van overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), omdat hij niet kan worden aangemerkt als meldplichtige instelling in de zin van die wet. Niet de individuele belastingadviseur, maar de maatschap waarvoor hij werkt, was meldplichtig.

Volgens de rechter blijkt uit het dossier dat verdachte weliswaar als belastingadviseur beroepsactiviteiten heeft uitgeoefend, maar dat hij deze activiteiten heeft verricht namens een accountantskantoor, een maatschap. Dit accountantskantoor heeft ook gefactureerd voor de activiteiten van verdachte.

De rechtbank is dan ook van oordeel dat verdachte niet kan worden aangemerkt als een belastingadviseur die ‘zelfstandig onafhankelijk’ beroepsactiviteiten heeft uitgeoefend. Verdachte was daarom geen instelling in de zin van de Wwft en er rustte dus geen verplichting op hem om de in de tenlastelegging vermelde transactie te melden. Deze verplichting rustte op de maatschap accountants. Deze maatschap kan wel strafrechtelijk worden vervolgd.
 
In een soortgelijke zaak kwam rechtbank Amsterdam (ook op 30 juni) tot eenzelfde vonnis. In deze zaak werd verdachte verweten dat hij accountancy-activiteiten heeft verricht en daarbij geen melding heeft gedaan van een voorgenomen ongebruikelijke transactie. De rechtbank spreekt hem echter vrij van overtreding van de Wwft, omdat verdachte niet kan worden aangemerkt als meldplichtige instelling in de zin van die wet. Niet verdachte, maar de vennootschap onder firma waarvoor hij werkt (een accountantskantoor), was meldplichtig. Ten overvloede overweegt de rechtbank dat niet bewezen kan worden dat verdachte wetenschap had van de voorgenomen ongebruikelijke transactie.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen