‘Belastingadvieskantoren moedigen vergroten fiscale concurrentie aan’

‎Nederland biedt van alle EU-landen internationale bedrijven de meeste mogelijkheden om belasting te ontwijken. Volgens een nieuw rapport van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib voldoet ons land aan de meeste criteria die de Europese Commissie hanteert voor fiscaal beleid dat belastingontwijking in de hand werkt. Ook stelt het rapport dat grote belastingadvieskantoren de overheid aanmoedigen de fiscale concurrentie met andere landen te vergroten.

Alleen België en Cyprus komen in de buurt, zij scoren respectievelijk op 16 en 15 van deze indicatoren. Nederland krijgt volgens Oxfam een vinkje bij 17 van de 33 punten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bepaalde vormen van belastingaftrek en het ontbreken van maatregelen om misbruik tegen te gaan.

Rapport

Het donderdag gepubliceerde rapport is onderdeel van Oxfams publiekscampagne tegen belastingontwijking. Met de slogan ‘Leuker kunnen we het niet maken. Wel eerlijker’, roept cabaretier Dolf Jansen, die ambassadeur is van de organisatie, Nederlanders op te helpen in Oxfams strijd tegen dit ‘belasting-hocus pocus’. Naar schatting van Oxfam Novib slagen multinationale bedrijven erin, ten koste van ontwikkelingslanden, jaarlijks minstens 100 miljard euro wereldwijd aan belasting te ontwijken. Ook de Nederlandse schatkist zou hierdoor per jaar 5,5 miljard euro mislopen.

Belastingadvieskantoren

Ook belicht het rapport de grote invloed van grote belastingadvieskantoren zoals PwC en KPMG, via onder meer adviescommissies op het Nederlandse belastingbeleid en wetgeving. Deze kantoren hebben veel multinationals als klanten en zij moedigen volgens Oxfam Novib juist de Nederlandse overheid aan de fiscale concurrentie met andere landen te vergroten. Door deze ‘ race naar de bodem ‘ loopt de Nederlandse schatkist ruim 4 miljard aan belastinginkomsten mis. Dit is meer dan het faciliteren van belastingontwijking Nederland oplevert aan inkomsten.

Belangenverstrengeling

Verder in het rapport de bevindingen van onderzoeksbureau SOMO. In opdracht van Oxfam Novib is onderzocht hoe groot de verwevenheid is tussen invloedrijke opinievormers in wetenschap, politiek én belastingadvieskantoren die de belangen vertegenwoordigen van internationale bedrijven die graag profiteren van het ‘aantrekkelijke Nederlandse belastingklimaat’. Bij universiteiten zijn 17 hoogleraren tegelijkertijd partner bij één van de grote belastingadvieskantoren en nog eens 23 partners zijn universitair (hoofd)docent. De belastingadvieskantoren hebben ook directe invloed op belastingwetgeving. Zo zijn de voorzitters van de belastingwerkgroepen bij VVD en D’66 beiden partner bij KPMG Meijburg & Co. Belastingadvieskantoren, academische wereld en politieke commissies zijn zó met elkaar verweven dat op z’n minst de verdenking van belangenverstrengeling wel erg sterk is.

Gerelateerde artikelen