Belangenconflict: Big Four zijn nauw betrokken bij belastingplanning EU
De Big Four accountantskantoren – Deloitte, EY, KPMG, en PWC – zijn nauw betrokken bij belastingplanning in de EU. Het is opmerkelijk dat de EU en haar leden deze bedrijven beschouwen als legitiem en neutraal adviseurs bij het maken van beleid. Er is namelijk duidelijk sprake van belangenverstrengeling. De Big Four adviseren namelijk ook volop grote bedrijven over hun belastingpraktijken.
Dat concludeert Corporate Europe Observatory (CEO) in het rapport 'Accounting for influence – how the Big Four are embedded in EU policy-making on tax avoidance'.
De cijfers voor de aanbestedingen liegen er niet om. De Big Four ontvingen samen in 2016 105 miljoen euro uit opdrachten van de EU, zoals studies, evaluaties en impact assessments. Veel van die studies en analyses hadden betrekking op het belastingbeleid van de EU.
De Commissie huurt ook belastingadviseurs in om input te geven over precies de belastingmaatregelen waar ze tegen lobbyen. Deloitte werd bijvoorbeeld ingehuurd om onderzoek te doen naar transfer pricing – een methode die multinationals gebruiken om belasting te vermijden. Dit ondanks het feit dat Deloitte zakelijke klanten adviseert over dit onderwerp.
De Big Four hebben ook zitplaatsen in verschillende lobbyverenigingen die proberen het EU-beleid gericht op belastingontwijking te beïnvloeden. Ook is er volgens de Corporate Europe Observatory een draaideur tussen de grote accountantskantoren en de Europese Commissie.
CEO pleit voor een ‘firewall’ tussen de commerciële partijen en de EU om zo het publieke belang te beschermen. CEO stelt onder meer voor dat de Big Four geen EU-opdrachten meer mogen doen die iets met fiscale zaken te maken hebben, en dat er strenge regels komen die de draaideurpolitiek tussen de accountantsfirma’s en de EU een halt toeroepen.