Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid

In een tijd van toenemende afhankelijkheid van technologie realiseren organisaties zich de cruciale rol van effectieve cybersecuritymaatregelen. Deze maatregelen zijn niet alleen essentieel voor het beschermen van gevoelige gegevens, maar ook voor het creëren van waarde en het behouden van concurrentievoordeel op de markt. Vooral voor partijen betrokken bij transacties is het extra belangrijk om cybersecurityrisico's te beoordelen en zo de waarde en kansen voor groei te vergroten.

Cyberdreigingen komen vanuit verschillende hoeken, waarbij geopolitieke situaties een rol spelen. Landen kunnen specifieke infrastructuur platleggen tijdens oorlogsvoering, terwijl organisaties wereldwijd te maken hebben met cybercriminaliteit zoals diefstal van geld, inbreuk op privacy en ransomware-aanvallen. PwC's recente CEO Survey benadrukt dat cyberrisico's hoog op de lijst van wereldwijde bedreigingen staan, en basiscyberhygiëne is niet langer optioneel, zo meldt de website voor overnames en fusies www.mena.nl.

  • In een tech-afhankelijke wereld is effectieve cybersecurity essentieel voor waardecreatie en concurrentievoordeel
  • Organisaties moeten cyberfuncties professionaliseren om te voldoen aan regelgeving zoals DORA en NIS2 voor bescherming en waardecreatie
  • Professionalisering van Cyberfunctie door Wet- en Regelgeving

Organisaties zullen hun cyberfuncties verder professionaliseren om te voldoen aan wet- en regelgeving zoals DORA, CRA en NIS2. Europa streeft naar bescherming van bedrijven en burgers door middel van uitgebreide reguleringen, inclusief veiligheidseisen voor producten en diensten. Het besef groeit dat naleving van deze regelgeving niet alleen bescherming biedt, maar ook waardecreatie mogelijk maakt en concurrentievoordeel vergroot.

Cybersecurity als waardecreatie

Organisaties die cybersecurity integreren in hun bedrijfsstrategie beschermen niet alleen hun activa, maar creëren ook waarde. Dit waardecreatie-aspect omvat het versterken van klantvertrouwen, stimuleren van digitale transformatie, naleven van regelgeving en het verkrijgen van concurrentievoordeel. Bij transacties blijkt dat goed beheerde cybersecurityrisico's waarde en kansen voor groei vergroten, terwijl onvoldoende beveiliging tot waardevermindering kan leiden.

[avg-advertorial slug=”besturen-en-toezicht-van-cyberrisicobeheer”]

Breng het 'cyberrisicoprofiel' in kaart

Het voldoen aan cybersecurityeisen begint met controle over de cyberbeveiligingsfunctie. Organisaties, zowel groot als klein, moeten proactief hun cyberrisicoprofiel in kaart brengen en een duidelijke strategie ontwikkelen. Basishygiëne, zoals e-mailbeveiliging en systeembescherming, is cruciaal maar wordt vaak nog geïsoleerd toegepast. Een holistische benadering, van strategie tot operatie, is essentieel om cyberrisico's adequaat aan te pakken.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Voorbereiding op Ransomware-aanvallen

Organisaties moeten zich voorbereiden op ransomware-aanvallen en andere cyberdreigingen door gedegen reactieprocedures te ontwikkelen. Het hebben van een responsmogelijkheid is van vitaal belang om snel te detecteren, reageren en herstellen. Dit om de impact en downtime te minimaliseren. Training van medewerkers, regelmatige back-upprocedures, en een goede back-upstrategie zijn integrale onderdelen van een effectieve voorbereiding op cyberaanvallen.

Aandacht voor processen, technologie en mensen

Cybersecurity is meer dan alleen technologie; het omvat ook processen en mensen. Een goed voorbereide organisatie investeert in training en bewustwording van medewerkers. Begrip van insiderrisico's en het implementeren van zero trust-architectuur zijn belangrijk. Het geheel moet onderdeel zijn van de dagelijkse gang van zaken en de gehele levenscyclus van producten en diensten.

Goed risicomanagement en begrip van businessimpact

Goed risicomanagement, begrip van de businessimpact en effectieve communicatie zijn cruciaal. Een risicobeheersplan stelt organisaties in staat om prioriteiten te stellen en investeringen op de juiste gebieden toe te wijzen. Bij deals hebben regelgevingen zoals DORA en NIS2 invloed, waarbij kopers snel willen weten welke cybermaatregelen al zijn getroffen. Voor verkopers draagt een goed cyberprogramma bij aan een positieve reputatie op de markt en vergemakkelijkt het integratieprocessen na een deal.

Invloed op deals en bedrijfsveerkracht

Het begrijpen van het cyberrisicoprofiel en het beheren van cyberrisico's draagt bij aan bedrijfsveerkracht en bescherming van bedrijfswaarde. In een tijd van snelle technologische ontwikkelingen en toenemende cyberdreigingen is het van vitaal belang om cyberrisico's gestructureerd aan te pakken. Dit niet alleen als defensief mechanisme, maar ook als waardecreërend element dat organisaties in staat stelt om flexibel en veerkrachtig te opereren in de moderne zakelijke omgeving.

[avg-advertorial slug=”besturen-en-toezicht-van-cyberrisicobeheer”]