Behoefte aan flexibilisering blijft ondanks maatregelen overheid

Het aantal nieuwe ondernemers groeit ook dit jaar onverminderd door en komt uit rond de 135.000, het hoogste aantal ooit.

Dit komt door een combinatie van sterke economische groei en aanhoudende flexibilisering. Ondanks het streven van de overheid om flexwerk minder flex te maken verwacht ING Economisch Bureau dat het aantal starters ook in de komende jaren hoog blijft. Zowel bij bedrijven als werkenden blijft er behoefte aan flexibiliteit. 

Sterke groei trekt nieuwe ondernemers
In de eerste negen maanden van het jaar zijn 101.600 mensen een bedrijf gestart, bijna 2% meer ten opzichte van dezelfde periode in 2016 (100.000). Het overgrote deel van de starters (circa 80%) bestaat uit zzp’ers. De bouw laat met 16% meer starters de grootste stijging zien. De sterke groei van de woningmarkt en de daaruit voortkomende vraag naar verbouwingen trekt veel nieuwe zelfstandige klussers aan.
 
Zzp’er in plaats van een vast dienstverband
In vijf jaar tijd is het sectorlandschap onder starters enigszins gewijzigd, met name door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Het aantal starters is vooral gegroeid in sectoren waar flexibilisering in de afgelopen jaren een vlucht heeft genomen, zoals de bouw, zorg, transport en onderwijs (sportleraren, bedrijfsopleidingen). Na de zakelijke dienstverlening is de bouw nu de grootste sector onder starters. Vijf jaar geleden was dit nog de detailhandel, die is gedaald naar een vierde positie. 
 

Impact van het regeerakkoord voor starters
In het nieuwe regeerakkoord zijn een aantal maatregelen opgenomen die flexwerk minder flex moeten maken. De grootste veranderingen voor starters en zzp’ers zijn de beperking van de zelfstandigenaftrek, vervanging van de wet DBA en de invoering van een minimumtarief (onder bepaalde voorwaarden) voor zzp’ers.
 
Behoefte aan flexibiliteit blijft bestaan
Ondanks het streven van de overheid om de verdergaande flexibilisering een halt toe te roepen is de verwachting van ING Economisch Bureau dat het aantal starters ook de komende jaren hoog blijft.
 
“Zowel bij bedrijven als werkenden blijft er behoefte aan flexibiliteit zo stellen wij vast”, aldus Katinka Jongkind, econoom bij ING Economisch Bureau.  “Bedrijven gebruiken een flexibele schil om snel te reageren op veranderende omstandigheden, terwijl werkenden die meer flexibiliteit willen onder meer kiezen voor het zzp’er-schap. De voorgenomen maatregelen in het nieuwe regeerakkoord vormen daartoe vooralsnog geen grote barrière.”