Beheer van pensioenfonds met DB-regeling niet btw-vrijgesteld

De Hoge Raad heeft vandaag geoordeeld dat het bedrijfstakpensioenfonds van het personeel werkzaam in de sector zorg en welzijn geen gemeenschappelijk beleggingsfonds is.

Een vermogensbeheerder beheert een deel van het pensioenvermogen van het Bedrijfstakpensioenfonds. Het Bedrijfstakpensioenfonds voert een middelloonregeling uit. Ter discussie staat of het Bedrijfstakpensioenfonds kan worden aangemerkt als een ‘gemeenschappelijk beleggingsfonds’ zodat de beheerder de vrijstelling voor het beheer van gemeenschappelijke beleggingsfondsen kan toepassen.

De Hoge Raad oordeelt dat de vermogensbeheerder de btw-vrijstelling voor het beheer van gemeenschappelijke beleggingsfondsen niet kan toepassen op het beheer van het vermogen van het Bedrijfstakpensioenfonds. De vermogensbeheerder kan geen beroep op deze vrijstelling doen. Dat betekent ook dat pensioenadministratiediensten btw-belast blijven.

Naar aanleiding van deze uitspraak van de Hoge Raad raadt PwC alle pensioenfondsen aan na te gaan of de pensioenregeling op een btw-neutrale manier kan worden uitgevoerd. “Pensioenfondsen kunnen hun vermogens poolen en de btw-vrijstelling toepassen op het beheer van het gepoolde vermogen. Daarnaast biedt de PPG zaak wellicht nog mogelijkheden,” aldus PwC.

Gerelateerde artikelen