‘Beetje sparren met achterbuurman’ leidt tot tuchtklacht tegen RA
De twee bestuurders van het internetbedrijf brachten het rapportje van de accountant echter in bij de bespreking met de derde partij, en dat pakte niet goed uit. De globale waardebepaling bleek achteraf te rooskleurig, de ondernemers hebben teveel gekregen voor hun aandelen en daardoor later schade geleden. “Zij zijn jonge, onervaren ondernemers, die verrast waren door de interesse van een derde partij, ze wisten op dat gebied van toeten noch blazen”, aldus hun advocaat bij de Accountantskamer.
De jonge mannen wilden niet meer dan een ‘aanzet’ van de accountant, om een idee te krijgen hoe ze het gesprek met de geïnteresseerde ondernemer, een bekende en ervaren figuur in hun stad, in konden gaan. “En niet een volledig boekenonderzoek. Achteraf hadden we dat niet zo moeten doen”, bekende een van de klagers eerlijk. Toen er een email kwam van de accountant met het adres Deloitte erop hebben ze dat als serieus praatstuk gebruikt.
Op zijn beurt trok ook de aangeklaagde RA het boetekleed aan. Hij had geen opdrachtbevestiging gemaakt, was afgegaan op jaarcijfers van twee jaar en de mededeling van de jonge honden dat de omzet het jaar erop nog wel twintig procent kon stijgen. “Ik heb er niet meer dan vier, vijf uur aan besteed.” Hij had naar zijn idee alleen “het sparren vastgelegd” en zegt niet te weten dat zijn bevindingen gebruikt zouden worden in de onderhandelingen.
De accountant had in zijn overzicht geen rekening gehouden met loonkosten, terwijl er toch wel tien man en vrouw personeel rondliep. Bovendien bleek het optimisme van de jonge ondernemers over omzetgroei iets te voorbarig.
(Zaaknr. 17/1322)
[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]