Bedrijven moeten afval voortaan gescheiden aanleveren

De verwerkingstechnologie wordt beter en met gescheiden inzameling valt nog veel winst te behalen.

De Nederlandse Vereniging Afvalbedrijven (VA) gaat vanaf volgende week de nieuwe manier van inzamelen introduceren. Het initiatief geldt voor bedrijven en instellingen in de kantoren-, winkel- en dienstensector die wekelijks meer dan 240 liter afval aanbieden.

De afgelopen decennia is de hoeveelheid bedrijfsafval door de economische groei sterk toegenomen, zegt VA-voorzitter Boris van der Ham. "Het goede nieuws is dat we steeds meer kunnen recyclen. Dankzij scheiding hoeft niet meer alles naar de verbrandingsoven."

De kantoren-, winkel- en dienstensector is nu jaarlijks goed voor vijf miljoen ton van het bedrijfsafval per jaar. Ruim de helft daarvan wordt al gerecycled. Circa twee miljoen ton verdwijnt in de verbrandingsoven. Dat kan binnen vijf jaar zijn gehalveerd, stelt Van der Ham. "Twee derde van het consumentenafval wordt nu al gerecycled. Met het bedrijfsafval willen we ook die stap gaan maken."

De afvalbedrijven gaan klanten daarom verschillende vormen van inzameling aanbieden. "Dat gaat een groot verschil maken", zegt Van der Ham. "Klanten leveren straks minimaal twee bakken aan in plaats van een, waar afhankelijk van het soort bedrijvigheid groente-, fruit- en tuinafval, papier, elektronica, plastic of andere stoffen in gescheiden kunnen worden."

Deze nieuwe manier van inzamelen moet uiteindelijk voor alle bedrijven en instellingen gaan gelden. De Vereniging Afvalbedrijven, waarbij de zestig grootste afvalbedrijven zijn aangesloten, lanceert daarom eind deze week een bewustwordingscampagne, onder de naam 'Aan de Bak'.

Afval terugbrengen naar nul zal nooit lukken, zegt Van der Ham. "Er zal altijd een klein deel afval overblijven waar we niets mee kunnen. Maar met gescheiden inzameling valt nog veel winst te behalen en de verwerkingstechnologie wordt ook steeds verfijnder. Nederland loopt daar internationaal mee voorop."

In een verplichting om afval gescheiden aan te bieden, ziet Van der Ham niets. Wel in prikkels om gescheiden aanleveren te stimuleren. "Op glas, blik en plastic flessen zit al statiegeld. Waarom zouden we zoiets niet voor batterijen invoeren? Hoe meer gescheiden wordt aangeleverd, des te beter."

(ANP)
 

Gerelateerde artikelen