Bedrijven in VK krijgen te maken met transparantere marktwaakhond

De britse marktwaakhond FCA hoopt door meer transparantie over lopende onderzoeken naar financiele zaken binnen bedrijven het vertrouwen van het publiek te vergroten en bedrijven te stimuleren om hun gedrag aan te passen.

De Britse toezichthouder op de financiële sector, de Financial Conduct Authority (FCA), zal onderzoeken naar bedrijven versnellen en transparanter worden. Dit doen ze om de "afschrikwekkende werking" van hun handhavingsacties te vergroten. Dat meldt een Britse financiele website.

•    Sneller onderzoek doen naar bedrijven
•    Meer tussentijdse updates over lopende onderzoeken
•    Publicatie van afgeronde zaken, ook zonder handhaving

Er zijn meer dan 3.500 Nederlandse bedrijven in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd. Ongeveer 2.000 van deze bedrijven hebben een filiaal in het VK. De overige 1.500 bedrijven zijn dochterondernemingen van Nederlandse multinationals. De totale omzet van Nederlandse bedrijven in het VK bedraagt meer dan € 50 miljard. De meeste van deze bedrijven zijn actief in de dienstensector, met name in de zakelijke dienstverlening (zoals financiën, consultancy en ICT). Andere belangrijke sectoren voor bedrijven in ons land zijn de handel, de maakindustrie en de transportsector. Het aantal Nederlandse bedrijven in het VK is de afgelopen jaren opgelopen.

Selectieve openbaarmaking en focus op preventie

De FCA stelt dat de aankondiging van een onderzoek niet betekent dat er ook daadwerkelijk sprake is van misstanden. De FCA zal per geval beoordelen of openbaarmaking in het openbaar belang is. Daarnaast willen ze hun bevoegdheden gebruiken om problemen in real-time aan te pakken.

Meldingsplicht bij onderzoek FCA

Bedrijven zijn niet verplicht om melding te maken aan hun stakeholders wanneer de FCA een onderzoek start. Echter bedrijven moeten er rekening mee houden dat de FCA bepaalde informatie op kan vragen, die vervolgens openbaar kan worden gemaakt. In sommige gevallen kan de FCA sancties opleggen aan het bedrijf, zoals een boete of een schorsing van de vergunning.
Registeraccountants zijn niet verplicht om een lopend FCA-onderzoek bij een klant te melden in de accountantsverklaring. Echter, wanneer het onderzoek van de FCA van invloed kan zijn op de jaarrekening van het bedrijf, dan moet de accountant dit melden in de accountantsverklaring. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de FCA onderzoek doet naar mogelijke fraude of onregelmatige boekhouding.