Bedrijven in Duitsland geconfronteerd met Duitse LkSG (naast CSRD en CSDDD)
Steeds meer Duitse bedrijven kiezen ervoor om buiten Duitsland en Europa te investeren. Dit komt mede door obstakels, met name op het gebied van bureaucratische regelgeving. Daarover schrijft het duitse financieel economische blad Wirtschafts Woche in een artikel (‘Das ist der Beginn eines weiteren Bürokratie-Tsunamis’). Als voorbeeld wordt de invoering van de Richtlijn Corporate Sustainability Reporting (CSRD) genoemd, die leidt tot complexe bedrijfsrapportage voor het Duitse MKB.
- Uitbreiding van rapportagevereisten vergroot economische lasten.
- Kleine en middelgrote bedrijven worden het zwaarst getroffen.
- Samenwerking tussen politiek en bedrijfsleven essentieel voor duurzaamheid.
Volgens de krant worden de CSRD-rapportagevereisten uitgebreid naar 50.000 bedrijven in Europa, waarvan 15.000 in Duitsland gevestigd zijn. Dit vertegenwoordigt een substantiële toename ten opzichte van de eerdere 12.000 bedrijven die aan dergelijke eisen moesten voldoen. De kosten van de regelgeving gaan volgens het artikel gepaard gaan met kostenverhogingen die vooral middelgrote en kleine bedrijven treffen, terwijl ‘die al vaak voorbeeldig handelen op het gebied van duurzaamheid’. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Economische gevolgen van de CSRD
Het ministerie van Justitie schat dat de eenmalige nalevingskosten voor de economie op 748 miljoen euro zullen komen te liggen, met aanhoudende jaarlijkse lasten van ongeveer 1,4 miljard euro. Deze kosten zijn significant en kunnen vooral kleinere bedrijven treffen die al duurzaam opereren.
Uitdagingen Duitse bedrijven
De auteur constateert dat CSRD niet alleen directe lasten oplegt aan bedrijven van een bepaalde omvang, maar zal ook indirecte gevolgen hebben voor kleinere bedrijven die deel uitmaken van de toeleveringsketens van grotere ondernemingen. Dit zal leiden tot extra administratieve lasten en vereisten voor deze bedrijven, wat hun concurrentiepositie kan aantasten, zo voorspelt het artikel.
Overlappingen in regulering
Naast de CSRD worden bedrijven ook geconfronteerd met uitdagingen die voortkomen uit andere regelgeving, zoals de Duitse Supply Chain Due Diligence Act (LkSG) en de Europese Supply Chain Richtlijn (CSDDD). Deze overlap in regelgeving creëert een dubbele last voor bedrijven en werknemers, wat leidt tot inefficiëntie en hogere kosten.
Bedrijven die vallen onder de LkSG moeten onder andere een openbare beleidsverklaring afleggen over de eerbiediging van de mensenrechten, risico’s in hun toeleveringsketens identificeren en passende risicobeperkende maatregelen nemen. Kortom, de LkSG is gericht op het waarborgen van verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid in de toeleveringsketens van Duitse bedrijven.