Bedrijven: geen hoop op fiscaal voordeel kabinetssplannen

Prinsjesdag zal geen keerpunt brengen in fiscale complexiteit.

Minder dan een kwart van de ondernemers en financieel managers in het MKB verwacht voordeel van de belastingmaatregelen die komende Prinsjesdag worden aangekondigd. Ook op de langere termijn verwachten ze positieve fiscale effecten.

  • Bedrijven koesteren weinig hoop dat op Prinsjesdag fiscaal voordeel wordt beloofd
  • Fiscale complexiteit is de grootste zorg van ondernemers en financieel managers
  • Grote bedrijven hebben vaker dan kleine bedrijven vertrouwen in de fiscale toekomst
  • De streep door het minimumloon heeft nauwelijks effect op de meeste bedrijven

Dat komt naar voren uit onderzoek van Nextens, een specialist in fiscale software. De kans dat de nieuwe regering zorgt voor economische bloei wordt minimaal geacht. De streep door de verhoging van het minimumloon bijvoorbeeld levert voor nog geen kwart van de respondenten een voordeel op.

De grootste zorg blijft fiscale complexiteit. Bijna twee derde (62,8%) van de respondenten vindt de overheidsregelingen voor bedrijven te complex. Ongeveer een derde vindt dat Nederland op dit moment een betrouwbaar belastingstelsel heeft voor bedrijven.

Bij ruim een derde is er toch nog de verwachting dat het nieuwe kabinet belastingregels eenvoudiger gaat maken voor bedrijven, hoewel daar geen concreet plan voor is. Hoe groter de bedrijven, hoe hoger de verwachting. dat het nieuwe kabinet belastingregels eenvoudiger gaat maken is hoger naarmate bedrijven groter zijn. Bij bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers is bijna veertig procent hoopvol over vereenvoudiging.

Gerelateerde artikelen