Bedrijven betalen minder belastingen

Bedrijven betaalden in het tweede kwartaal van 2020 3 miljard euro minder aan belastingen dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

De cijfers van het CBS hebben betrekking op de niet-financiële bedrijven. De belastingafdrachten zijn vooral gedaald doordat bedrijven de verschuldigde vennootschapsbelastingen over 2019 voor een groter deel al in dat jaar betaalden bij de voorlopige aanslag. Daarnaast hebben bedrijven dit jaar de mogelijkheid om uitstel van belastingen aan te vragen wegens corona. 

Behalve aan belastingen hebben bedrijven in het tweede kwartaal ook veel minder dividend betaald. Het niet uitkeren van dividend vormde een voorwaarde voor het verkrijgen van corona-gerelateerde subsidies. Door de verminderde belastingoverdrachten en dividenduitkeringen, namen de besparingen van bedrijven met ruim 9 miljard euro toe. Dit uitgespaarde geld kan onder meer worden gebruikt om te investeren. In het tweede kwartaal gebeurde dit echter in mindere mate dan een jaar eerder.

De bedrijfswinsten zijn, ondanks de sterke economische krimp in het tweede kwartaal, maar licht gedaald. De in het binnenland behaalde winst van de niet-financiële bedrijven was in het tweede kwartaal 1,2 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Zonder de 12,5 miljard euro aan corona-gerelateerde subsidies zou de winst veel lager geweest zijn dan een jaar eerder, merkt het CBS op.

Het inkomen van huishoudens bleef op peil en toonde ondanks de coronacrisis zelfs een lichte stijging. Door de crisis namen de inkomsten weliswaar af, maar deze werden grotendeels gecompenseerd door miljarden aan corona-gerelateerde subsidies.

Het inkomen van huishoudens lag in het tweede kwartaal 2,4 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Dit kwam voornamelijk doordat de beloning van werknemers met 2,2 miljard euro steeg ten opzichte van een jaar eerder, door al eerder afgesproken loonsverhogingen. De oplopende werkloosheid dempte de stijging, zo constateerde het statistiekbureau. De inkomsten uit sociale uitkeringen stegen ook iets, doordat er meer WW werd uitgekeerd.

Niet-financiële bedrijven en huishoudens spaarden samen 22 miljard euro meer dan een jaar eerder. 

Gerelateerde artikelen