Bedrijfsverbod van een half jaar bedreigt PwC China

China onderzoekt de rol van accountantskantoren bij de vastgoedcrisis.

PwC China vreest dat de Chinese autoriteiten het bedrijf een bedrijfsverbod van zes maanden oplegt. De sanctie zou komende week ingaan, op 1 september. Die is onderdeel van de zware straf voor geblunder bij de boekencontroles van de failliete vastgoedontwikkelaar Evergrande.

Het bedrijfsverbod komt erop neer dat PwC voorlopig geen boekencontroles meer mag uitvoeren van beursgenoteerde bedrijven. Ook mag PwC geen beursintroducties meer begeleiden voorlopig.

Boekencontroles gaan gewoon door

PwC China verzekert bedrijven dat de boekencontroles gewoon doorgaan en dat in maart de benodigde controles gewoon worden afgerond in maart. Dan loopt de sanctie af en zijn veel Chinese bedrijven nog op tijd voor het jaarlijkse rapportageseizoe

(tekst loopt door onder het blok)

PwC zou niet hebben ingegrepen toen Evergrande de inkomsten met bijna 80 miljard dollar opblies. De vastgoedontwikkelaar ging drie jaar geleden ten onder aan een schuldenberg van honderden miljarden dollars, hoewel PwC elk jaar weer groen licht had gegeven voor de boeken.

Het bedrijfsverbod wordt mogelijk nog gecombineerd met een enorme boete. Het wordt de zwaarste actie ooit zijn van Chinese toezichthouders tegen een Big Four-bedrijf. Die valt samen met een breder onderzoek naar de rol die accountants in financiële schandalen in de vastgoedsector. Die sector was jarenlang de bron van de Chinese groei die ooit ongeveer een kwart van het bruto binnenlands product van het land voor zijn rekening nam.

PwC China was in 2022 het grootste accountantskantoor van het land qua omzet, met een omzet van omgerekend 1,1 miljard dollar.

Een voor een laten Chinese bedrijven PwC vallen

Gerelateerde artikelen