Bedrijfssluiting wegens dure stroom onnodig

Nederland treuzelt om Europese subsidie aan te bieden aan bedrijven.

Nederlandse bedrijven zouden niet hoeven stoppen met produceren vanwege een te hoge stroomprijs. Er Europese regelingen voorhanden om bedrijven te compenseren voor de hoge elektriciteitskosten die ze niet kunnen doorberekenen aan klanten. Met name is er voor deze gevallen de Indirecte Kosten Compensatie (IKC) waarmee voorkomen kan worden dat een bedrijf de productie moet afschalen of, in het ergste geval, moet sluiten. 

Dat zegt Theo Henrar, voorzitter van ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME in een blog. Hij wijst er op dat de productie van zinksmelterij Nystar in Budel noodgedwongen werd stilgelegd. Maar productielocaties van dat bedrijf in België en Frankrijk konden wel gewoon blijven draaien.

Bedrijfssluitingen wegens dure energie levert geen milieuwinst op, zegt Henrar. "We blijven immers verzinkte producten zoals vangrails of dakbedekking gebruiken en dat moet ergens gemaakt worden. De productie van zink en de uitstoot van CO2 verplaatst zich van Nederland naar elders in Europa of zelfs erbuiten. Geen winst dus voor het milieu en Nederland is kennis, infrastructuur en werkgelegenheid kwijt."

Vanuit Europa werd eerder bekend dat Nederland 823 miljoen euro mag reserveren voor deze regeling de komende vijf jaar. "Toestemming van Brussel betekent echter nog niet dat Den Haag dat automatisch in de begroting reserveert. Dat vraagt actie van de Nederlandse overheid en instemming van de Tweede Kamer", legt Henrar uit.

"Beide moeten nu echt vol mee met de vaart der volkeren en zo snel mogelijk noodlijdende bedrijven gaan ondersteunen. Aldel en Nyrstar hebben hun productie al moeten afschalen, er dreigen nog meer slachtoffers te vallen."

 

 

Gerelateerde artikelen