Bedrijfsleven vreest stop exportsteun gasprojecten

Nederland beloofde kredietverzekering te skippen voor fossiele energie.

Het Nederlandse bedrijfsleven vreest oneerlijke concurrentie als het kabinet per 1 januari exportsteun voor gasprojecten in het buitenland schrapt. Op de klimaattop in Glasgow van vorig jaar zegde Nederland toe om te stoppen met kredietverzekeringen voor fossiele-energieprojecten in het buitenland. Maar volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW loopt Nederland daarmee voor op buurlanden als Duitsland, wat bijvoorbeeld Nederlandse maritiem dienstverleners op achterstand zet.

Volgens VNO-NCW kunnen gasprojecten in het buitenland ook belangrijk zijn voor de Europese energievoorziening nu Rusland veel minder aardgas levert wegens de oorlog in Oekraïne. De organisatie stelt daarnaast dat het einde van de exportsteun per saldo slechter uitpakt voor het milieu, doordat gasprojecten naar bedrijven dreigen te gaan die "het minder nauw nemen met milieu en mensenrechten".

Van Rij schreef donderdag aan de Tweede Kamer dat Nederland na 1 januari nog een overgangsperiode hanteert voor exportkredietverzekeringen voor fossiele projecten. Met zo'n verzekering neemt de overheid wat van de risico's weg die gepaard gaan met zakendoen in het buitenland, met name in ontwikkelingslanden. Ook België zou zo'n overgangsperiode hanteren. De staatssecretaris schrijft ook dat bij het beëindigen van de exportsteun voor fossiele projecten uitzonderingen mogelijk zijn voor activiteiten die belangrijk zijn voor de leveringszekerheid van olie en gas aan Europa.

Natuurorganisaties vinden juist dat het nog te lang duurt voordat de exportsteun voor fossiele projecten volledig stopt. Both ENDS, Milieudefensie en Oil Change International laten weten niet blij te zijn met de overgangsperiode. "

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen