Bedrijfsleven verwikkeld in ware wapenwedloop met cybercriminelen

Volgens BT en KPMG is verdediging niet langer genoeg – we moeten zelf de aanval openen op de criminelen en hun netwerken!
Een nieuw rapport van BT en KPMG spreekt van een ware wapenwedloop tussen criminelen en organisaties. Liefst 97% van de respondenten zegt dat hun organisatie eens of vaker het slachtoffer geweest is van hackers en andere cybercriminelen. 
 
Volgens Taking the Offensive – Working Together to Disrupt Digital Crime is op zijn best een op de vijf ICT-hoofden van grote bedrijven ervan overtuigd dat hun defensie op orde is.
CEO Mark Hughes van BT Security stelt dat de data-beluste boeven (zowel private partijen als overheden) met de dag professioneler en gevaarlijker worden. “Het gaat niet langer om bleke nerds op een studentenkamer – maar om niets ontziende criminele ondernemers, die opereren in een snel evoluerende zwarte markt.”
 
Om enige kans op succes te hebben zou de aangevallene zich in de schoenen van de aanvaller moeten verplaatsen. Bovendien zouden ze zich niet moeten beperken tot verdediging, maar ze zouden ook zelf de criminele bendes moeten aanvallen en nauwer samenwerken met de politie en andere opsporingsinstanties.
 
Uit het onderzoek concluderen BT en KPMG dat nog niet de helft van de ICT-verantwoordelijken een strategie heeft om illegale toegang tot hun systemen effectief tegen te gaan.
Het is cruciaal om een aantal geloofwaardige scenario’s uit te werken om voorbereid te zijn  op de meest waarschijnlijke aanvallen op uw (type) organisatie. Ook zouden bedrijven onderling meer informatie moeten uitwisselen.
 
Helaas ontbreekt het de meeste organisaties aan de benodigde skills en ervaring…  
Gerelateerde artikelen