Bedrijfsleven minder optimistisch over economie

Uit het jaarlijkse onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC blijkt dat bestuursvoorzitters van grote ondernemingen minder optimistisch zijn over de wereldeconomie dan een jaar geleden. Deze resultaten heeft het bureau afgelopen dinsdag gepresenteerd bij het World Economic Forum (WEF) in Davos.

Het onderzoek is afgenomen onder ruim 1.300 bestuursvoorzitters (ceo’s) in 77 landen, waarvan 37 procent dit jaar een aantrekkende economische groei voorziet. Vorig jaar was dat nog 44 procent. Daarbij komt dat veel meer topbestuurders dan een jaar geleden verwachten dat de economische  groei afzwakt, namelijk 17 procent dit jaar tegen 7 procent vorig jaar. Het onderzoek leverde wisselende resultaten op per werelddeel. Zo verwacht bijna de helft van de toplieden bij bedrijven in Azië en het Midden-Oosten dit jaar een verbetering, terwijl dat bij hun collega’s in Europa voor niet meer dan een op de zes geldt.

 

Een overvloed aan regels is de voornaamste zorg die leeft bij ceo’s. Maar ook een gebrek aan geschoold personeel, wankele overheidsfinanciën, geopolitieke spanningen, stijgende belastingen en de dreiging van mogelijke cyberaanvallen scoren hoog.

Gerelateerde artikelen