Bedrijf verdacht van miljoenenfraude met Europese subsidies

Een Nederlandse onderneming in de groente- en fruitsector wordt verdacht van een miljoenenfraude met Europese subsidies. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft donderdag 18 mei beslag gelegd op vastgoed en banktegoeden.

Ook doorzochten rechercheurs vier bedrijfspanden en een woning. De doorzoekingen vonden plaats in een lopend onderzoek naar fraude met Europese subsidies.

Het vermoeden bestaat dat het bedrijf sinds 2010 onder valse voorwendselen enkele miljoenen euro's aan GMO-subsidies heeft aangevraagd en ontvangen. GMO staat voor Gemeenschappelijke Marktordening. Met de GMO willen de lidstaten van de Europese Unie de ontwikkeling van land- en tuinbouw stimuleren. Bijvoorbeeld door subsidies te verlenen aan bedrijven die hun krachten bundelen.

Bij de doorzoekingen van vier bedrijfspanden en een woning hebben rechercheurs van de NVWA-IOD onder meer administratie in beslag genomen voor nader onderzoek naar de verdenking. Om later eventueel het geld dat de onderneming met de vermoedelijke fraude heeft verdiend af te kunnen pakken, heeft de NVWA-IOD ook beslag gelegd op panden en bankrekeningen.

Gerelateerde artikelen