Bedreigde rechtbanken blijven toch volwaardig
In plannen die eind augustus verschenen, stond dat in Almelo, Assen, Alkmaar, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen niet meer alle rechtszaken zouden worden afgehandeld. Daardoor zouden op die plekken geen dure voorzieningen als beveiliging, cellenblokken en grote zittingszalen moeten worden betaald.
De plannen stuitten op groot verzet in de betrokken plaatsen, maar ook bij rechters, advocaten, officieren van justitie en in de politiek.
Afgelopen donderdag kreeg het CDA in de Tweede Kamer een meerderheid voor een motie tegen inperking van de rechtbanken. Het kabinet moet in het voorjaar ook genoeg geld gaan vrijmaken om alle 32 rechtbanken als volwaardige zittingsplaatsen te behouden. Het voorstel werd mede ingediend door de meeste oppositiepartijen en de coalitie.
De burgemeesters van de gemeenten waarin de zeven rechtbanken staan die met inkrimping werden bedreigd, hebben verheugd gereageerd op het nieuws dat de betreffende rechtbanken volledig blijven draaien, zei de woordvoerster van de Dordtse burgemeester Arno Brok. Brok treedt op als woordvoerder namens de burgemeesters van de betreffende gemeenten.
‘De rechtspraak moet in de samenleving aanwezig blijven. Mensen moeten ernaartoe kunnen gaan. Zo is het bedoeld en zo moet je dat willen in Nederland’, aldus de woordvoerster.
Evert van der Molen, president van de rechtbank in Noord-Holland, diende zijn ontslag in om de bezuinigingsplannen. Dit wordt niet teruggedraaid, meldt een woordvoerster van de rechtbank. ‘Er komt een nieuwe president.’
Van der Molen (60) ging na zijn ontslag als president weer als rechter aan de slag bij de rechtbank Den Haag. Hij was maandag niet bereikbaar voor commentaar.
De vereniging van rechters en officieren van justitie (NVVR) reageerde maandag blij te zijn dat er ‘geen onomkeerbare stappen worden gezet’. De NVVR had een petitie lopen tegen de toekomstplannen met de rechtspraak. Daarin stond onder meer dat de plannen geen recht deden aan het belang van goede rechtspraak.
(ANP)