Beantwoording Kamervragen over de postcoderoosregeling

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft vragen van de Tweede Kamer beantwoord over de complexiteit van de postcoderoosregeling en de bijbehorende btw-aspecten. Hij geeft aan dat het hem bekend is dat regiokantoren van de Belastingdienst de postcoderoosregeling verschillend beoordelen ten aanzien van de afdracht van btw over de inleg van particulieren in de coöperatie.

Hierover zal op korte termijn een overleg plaats vinden tussen de ministeries van Economische Zaken en Financiën, de Belastingdienst en betrokken belanghebbenden. Daarbij gaat de aandacht met name ook uit naar een gelijke behandeling van gevallen die juridisch en contractueel gelijk zijn. Voor zover daarvan geen sprake is zullen de fiscale gevolgen voor de deelnemers en de coöperatie dienovereenkomstig verschillen, schrijft de staatssecretaris.

De postcoderoosregeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in de zogenaamde postcoderoos van deze productie-installatie wonen. De verlaging van het tarief van de eerste schijf tot nihil wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden, tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Leden hebben met deze regeling lagere kosten en de coöperatie heeft inkomsten van de verkochte stroom.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen