BDO: Leren van Britse Corporate Governance Code

Organisaties moeten meer rekening houden met risico’s die buiten hun beïnvloedingssfeer vallen en goed bestuur moet geborgd zijn in de bedrijfscultuur. Dat zijn volgens BDO twee lessen die de recente herziening van de Corporate Governance Code in het Verenigd Koninkrijk (VK) ons leert.

Het consultatiedocument met voorstellen voor herziening van de Nederlandse Corporate Governance Code, dat de Monitoring Commissie Corporate Governance Code op 11 februari publiceert, komt volgens BDO “geen moment te vroeg”. Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 is deze code niet geactualiseerd. “Een code an sich biedt echter geen garantie voor goed bestuur, zoveel is de afgelopen zeven jaar wel duidelijk geworden,” aldus BDO.
 
Risicobeheersingssystemen moeten ook rekenen met externe risico’s

BDO: “De teloorgang van marktleiders als Nokia, Kodak, Motorola, maar ook V&D en Macintosch leren een belangrijke les. Zelfs als je voldoet aan de corporate governance code, kun je als marktleider binnen afzienbare tijd veel beurswaarde verliezen en failliet gaan. De herziening van de Code in het VK gaat ervan uit dat risicobeheersingssystemen ook moeten rekenen met externe risico’s, die buiten de beïnvloedingssfeer van de organisatie vallen. In het VK dient het bestuur een verklaring af te geven over de rentabiliteit van de onderneming op lange termijn. Daarnaast evalueert het bestuur expliciet de gevolgen van externe risico’s voor risicobereidheid, solvabiliteit en liquiditeit en is risicobeheersing onderdeel van de beloningsstructuur.”
 
Risicomanagement geen afzonderlijk compliance proces

Veel organisaties schieten daarnaast tekort in het bewaken van de effectiviteit van interne beheerssystemen. BDO: “Incidenten bij SNS Reaal, Rabobank, Imtech en VW Groep tonen dit aan. De beoordeling van interne beheerssystemen moet niet alleen door het bestuur, maar ook door de auditcommissie worden gedaan. Te vaak wordt risicobeheersing echter afgedaan als hamerstuk. In het VK is voorgeschreven dat risicomanagement geen afzonderlijk compliance proces is, maar onderdeel van de normale business-planning, bedrijfscultuur, besluitvorming én corporate governance. Transparantie over de gevolgen van risico’s en de wijze waarop de onderneming hiermee omgaat, zijn de basis voor een betere dialoog tussen bestuurders en commissarissen. Dat leidt tot meer vertrouwen bij stakeholders, een stabielere beurskoers en voorspelbare resultaten. Dat is de essentie van corporate governance.”

Gerelateerde artikelen