BDO Legal lanceert transitievergoeding tool

BDO Legal, onderdeel van Advisory, heeft een tool ontwikkeld waarmee een werkgever kan zien of hij bij beëindiging van een arbeidsovereenkomst een transitievergoeding verschuldigd is, en zo ja wat de hoogte daarvan is.

Sinds 1 juli 2015 is de werkgever aan de werknemer bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst een transitievergoeding verschuldigd. Het doel van de transitievergoeding is enerzijds ter compensatie voor het ontslag en anderzijds om met dit financieel middel de transitie naar een andere baan voor de werknemer te vergemakkelijken. De vergoeding kan door de werknemer vervolgens gebruikt worden voor bijvoorbeeld (om)scholing naar ander werk of outplacement, maar dat is niet verplicht.

De hoogte van de transitievergoeding is wettelijk vastgelegd. Voor de verschuldigdheid van de transitievergoeding geldt echter wel dat de arbeidsovereenkomst (voor bepaalde of onbepaalde tijd) tenminste 24 maanden moet hebben geduurd. De werkgever zal de transitievergoeding in de meeste gevallen verschuldigd zijn, ook indien een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na 24 maanden niet door de werkgever wordt voortgezet. De hoogte van deze transitievergoeding hangt af van een aantal gegevens zoals de arbeidsduur, leeftijd en de hoogte van het loon.

Gerelateerde artikelen