BDO in VS: ‘AI in finance vereist data governance’

Amerikaanse accountants zetten AI als antwoord op personeelstekort

Uit het Amerikaanse BDO Audit Innovation Survey rapport blijkt dat veel financiële afdelingen in de VS AI-platforms inzetten, maar dat de data governance hierbij achterblijft. Dit vormt een risico voor de kwaliteit van financiële rapportages en audits. Bedrijven moeten investeren in een sterke data-infrastructuur om de voordelen van AI ten volle te benutten.

  • Personeel moet leren omgaan met AI
  • Combinatie van mens en AI is beste waarborg tegen fouten
  • Kritische houding is volgens Amerikaanse toezichthouder ‘onvervangbaar’

Uit het onderzoek van de Amerikaanse tak van accountantsketen BDO blijkt dat veel financieel management voordelen ziet in het gebruik van generatieve AI en andere geavanceerde technologieën in financiële audits:

1. Hogere kwaliteit van audits – 84% van de respondenten verwacht dat de kwaliteit van audits zal verbeteren naarmate er meer audittechnologie wordt geïntegreerd.

2. Verbeterde efficiëntie – Technologie kan helpen om het auditproces efficiënter te maken.

3. Meer inzicht in risico’s – Geavanceerde analyses kunnen helpen om risico’s beter in kaart te brengen.

4. Betere zichtbaarheid van financiële data – AI en andere tools kunnen meer inzicht geven in de financiële gegevens van een organisatie.

5. Verhoogd vertrouwen – 63% van de financiële leiders geeft aan dat het gebruik van geavanceerde technologieën zoals AI het vertrouwen in de accountant verhoogt.

6. Ondersteuning bij personeelstekorten – AI kan helpen om gaten in financiële teams op te vullen door bepaalde taken over te nemen.

7. Verbeterde data-analyse – AI-tools kunnen grote hoeveelheden data analyseren en patronen ontdekken die voor mensen moeilijk te zien zijn.

Wel merken de onderzoekers op dat technologie de professionele oordeelsvorming en kritische houding van accountants niet kan vervangen. Een combinatie van technologie en menselijke expertise wordt gezien als de beste aanpak voor kwalitatief hoogwaardige audits.  [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Tekort aan accountants

Het groeiende tekort aan gekwalificeerde accountants in de VS stimuleert volgens het onderzoek bedrijven om AI-oplossingen te implementeren. Organisaties zien AI namelijk als een manier om gaten in hun financiële teams op te vullen. Dit kan volgens de onderzoekers van BDO Amerika echter nieuwe risico’s met zich meebrengen als er onvoldoende menselijk toezicht en expertise is om de output van AI-systemen te controleren en interpreteren.

Balans tussen technologie en menselijke expertise

Hoewel technologie volgens de uitvraag steeds belangrijker wordt, benadrukken toezichthouders zoals de PCAOB dat de professionele oordeelsvorming en kritische houding van accountants onvervangbaar blijven. Bedrijven moeten bij de keuze van een accountantskantoor niet alleen kijken naar technologische capaciteiten, maar ook naar de cultuur van compliance en de nadruk op training en ontwikkeling van medewerkers. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Aanbevelingen voor bedrijven

Om optimaal te profiteren van nieuwe audittechnologieën, moeten bedrijven:
1. Investeren in een solide data-infrastructuur en -governance.
2. Regelmatig afstemmen met hun accountants over technologische compatibiliteit.
3. Op de hoogte blijven van opkomende AI-regelgeving en -frameworks.
4. Kritisch kijken naar hoe accountantskantoren technologie en menselijke expertise combineren

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.
Gerelateerde artikelen