BDO helpt mkb’ers bij financiering

BDO Accountants & Adviseurs gaat mkb-ondernemers die op zoek zijn naar financiering voor hun bedrijf extra hulp bieden. Reden is de groeiende terughoudendheid van banken ten aanzien van kredietverstrekking, vooral aan kleine en middelgrote bedrijven.

De totale mkb-kredietverlening door banken daalt al sinds 2013. Tegelijkertijd groeit het aanbod aan alternatieve financieringsvormen, zoals crowd funding en crowd equity. Van alle mkb-bedrijven die jaarlijks een financieringsaanvraag indienen, krijgt bijna een derde (29%) een ‘nee’ terug. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Panteia, het CBS en De Nederlandsche Bank (DNB).

BDO brengt niet alleen de financieringsmogelijkheden bij banken in kaart, maar ook alternatieve investeringsvormen zoals venture capital, mezzanine-leningen, crowd funding en crowd equity. Ondernemers krijgen hulp bij het gehele financieringstraject; vanaf de eerste plannen totdat het gezochte geld op de rekening staat.

“Steeds meer mkb-ondernemers vangen bot bij banken voor een investering,” zegt Victor Verstappen, Senior Manager Mkb Financieringsoplossingen bij BDO. “Oorzaak is dat juist die banken zuinig moeten zijn. Daarom verstrekken zij vrijwel alleen nog de minst risicovolle leningen, terwijl deze niet altijd passen bij het doel.” Eén vijfde van het totale investeringskapitaal in het mkb komt nu al van alternatieve kredietvormen zoals lease- en factoringconstructies en participatiemaatschappijen, zo blijkt uit cijfers van het CPB. “Dat aandeel wordt alleen maar groter,” aldus Verstappen.

Juist door het groeiende aanbod aan alternatieve financieringsmiddelen zien steeds meer ondernemers door de bomen het bos niet meer, zo signaleert BDO. Vaak weten ze wel iets van de andere mogelijkheden, maar zoeken ze een betrouwbare partij die de cijfers en plannen van hun bedrijf kent en de vertaalslag kan maken naar een goed onderbouwde aanvraag bij een passende investeerder. “Dat kunnen wij,” zegt Verstappen. “Bovendien lukt het ons sneller om gunstige voorwaarden voor zaken als garantstelling, aflossingstermijnen of afsluitprovisie te regelen. Dat scheelt een bedrijf soms wel duizenden euro’s per jaar.”

Gerelateerde artikelen