BDO: Dien btw-aangifte over juiste tijdvak in

BDO waarschuwt ondernemers dat zij bij het indienen van hun elektronische aangifte btw via het afgeschermde ondernemersdeel van de website van de Belastingdienst goed op moet letten dat er over het juiste tijdvak aangifte wordt gedaan.

‘Bij het indienen van de elektronische aangifte btw via het afgeschermde ondernemersdeel van de website van de fiscus, staat soms niet alleen de btw-aangifte klaar over het tijdvak dat moet worden ingediend, maar ook de aangifte over het volgende (latere) tijdvak kan al klaar staan,’ aldus BDO.

Naheffingsaanslag

Als bijvoorbeeld de aangifte over mei 2015 moet worden gedaan, kan het zijn dat de aangifte voor mei én de aangifte over juni al klaar staan op de website. In de praktijk ziet BDO dat in die gevallen per abuis de onderste aangifte – over de latere periode (juni) – wordt ingediend. De aangifte over mei (het juiste tijdvak) blijft dan leeg en is dus niet tijdig ingediend. De Belastingdienst legt dan een naheffingsaanslag op over mei op basis van een schatting. Daarbij legt de Belastingdienst vaak twee boetes op: één wegens het niet doen van aangifte en één wegens het niet betalen van de (geschatte) btw.

Bezwaar

BDO: ‘Als toch per abuis de verkeerde aangifte is ingediend, dan moet alsnog zo spoedig mogelijk de aangifte over het juiste tijdvak worden ingediend. Ook als de Belastingdienst al een naheffingsaanslag heeft opgelegd. Is inmiddels al een naheffingsaanslag opgelegd, dan moet daartegen bezwaar worden gemaakt, ook tegen de boetes. De Belastingdienst is bekend met het probleem dat soms vroegtijdig de aangifte voor het opvolgende tijdvak al klaar staat en dat daardoor vergissingen mogelijk zijn.’

Volledige update van alle BTW-actualiteiten in 1 dag
Bent u een ambitieuze accountant? Bent u continu op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van BTW? Wilt u geld besparen voor uw klanten? Volg dan de eendaagse cursus BTW actualiteiten en breng direct uw praktijk op een hoger niveau. Meld u direct aan.

 

  

Gerelateerde artikelen