BAT ontslaat PwC

British American Tobacco (BAT) maakt een eind aan een 17 jaar durende relatie met PwC en kondigt een aanbesteding aan waaraan alleen Deloitte, EY en KPMG mogen meedoen.
In een mededeling aan de Londonse Beurs stelt BAT dat PwC de controlerend accountant van de onderneming is geweest sinds de onderneming in september 1998 naar de beurs ging. Maar, aldus de tabaksfabrikant, het jaarverslag over 2014 is het laatste dat ze mogen maken, daarna is het definitief over. Daarmee is BAT de zoveelste multinational die een nieuwe accountant zoekt, nadat de EU audit-rotatie heeft voorgeschreven.
 
Maar BAT (omzet 69 miljard pond) geeft nog een reden voor de switch: “Die reden is, dat een van onze dochters PwC voor de rechter gedaagd heeft.”
De claim tegen PwC is ontstaan op grond van controlewerk door PwC voor een ‘derde partij’, niet voor BAT of een van zijn dochterondernemingen. 
Die derde partij is volgens Accountancylive Windward Prospects, een onderneming waarmee BAT al lang overhoop ligt in verband met de kosten (geschat op 1 miljard dollar) voor het opruimen van chemische vervuiling van twee rivieren in de VS.
 
PwC verloor de laatste maanden al meer grote klanten in het VK, zoals Sainsbury’s en Barclay. Bovendien wordt PwC verdacht van assistentie bij het opstellen van te positieve resultaten van Tesco.
 
  
Gerelateerde artikelen