Bankiers reageren kritisch op opkomst non-bancaire kredietbemiddelaars

Een bankier waarschuwt dat opkomende niet-bancaire kredietverstrekkers als Lending Club, OnDeck en kredietunies net als banken kwetsbaar zijn voor de volatiele markten met al hun successen moeten waken voor allerlei struikelblokken.

Kenneth A. Posner, chief strategic planning and investor relations bij Capital Bank Financial, schrijft in ‘The American Banker’ dat alternatieve internet-based kredietverstrekkers niet te snel en te enthousiast de champagnekurk moeten laten knallen. Ze zouden goed moeten kijken naar wat eerdere startups in deze markt als NextCard, Providian en E-Loan verkeerd deden, dan wel waardoor ze te vroeg ten onder gingen. Deze cyberbedrijven hebben misschien de beschikking over de meest sophisticated beslissingsondersteunende systemen – maar die hadden de banken ook, die keiharde klappen kregen door de handel in sub-prime hypotheken en derivaten daaromheen.

 Online marketplaces hebben veel geïnvesteerd in de ondersteuning van hun researchcapaciteiten – ze analyseren FICO scores, debt-to-income ratios, de historie van prospect-leners, bankafschriften, rapportages aan en van de overheid, fiscale en demografische gegevens. En natuurlijk vertrouwen ze niet alleen op de machine maar controleren ook nog eens met de had of de opgegeven identiteiten en cijfers wel kloppen. Maar ook dat deden en doen de banken naar beste kunnen, aldus Posner.

Het probleem is dat alle modellen die gebruikt worden in principe naar het verleden kijken, hoe technisch geavanceerd ook. En ze kijken naar microdata in plaats van vooruit te kijken en macrodata mee te nemen in de risicoanalyse. Heel zelden kijken ze naar de mogelijkheid van verzadiging van de markt voor kredieten – als de rente daalt zal de ene schuld met de andere worden afgelost. En zodra er dan ineens geen geld meer beschikbaar is, stijgt het aantal wanbetalers enorm en snel – een onvoorziene ‘black swan’ voor de best geleide banken.

Daarnaast zouden de nieuwe concurrenten toch echt iets aan hun rentepercentages moeten doen, wil hun succes duurzaam blijken. Lensding Club vraagt tussen de 6 en 26%; OnDecks MKB leningen kunnen tot 54% eisen. Fantastisch intelligente computersystemen zijn in elk geval niet genoeg.

Meer argumenten om juichverhalen over alternatieve financieringsvormen kritisch te bevragen vindt u via de American Banker, www.americanbanker.com

Gerelateerde artikelen