‘Banken moeten schoon schip maken met rentederivaten’

ONL voor Ondernemers roept de banken op om schoon schip te maken op het gebied van rentederivaten. Volgens de ondernemersvereniging moeten banken gedupeerde ondernemers een volwaardige compensatieregeling bieden.

ONL wil dat banken hun zaken met ondernemers zelf op orde maken. “Banken hebben veel beloftes gedaan over de herbeoordeling van dossiers met rentederivaten. Tot op heden is er echter vooral bij mooie woorden gebleven. Het is een blamage dat de banken twee jaar lang hebben gedaan over de herbeoordeling, maar dat ze uiteindelijk alsnog door de AFM op het matje geroepen moeten worden,” aldus ONL.

Nu dat banken in een aantal zaken door de rechter in het ongelijk zijn gesteld is het volgens ONL tijd om de gedupeerde ondernemers een volwaardige compensatieregeling te bieden. ONL: “Als voorbeeld hiervoor dient het Britse systeem van de Financial Conduct Authority waarbij banken aan gedupeerde ondernemers €2.6 miljard (tot nu toe) aan vergoedingen hebben uitgekeerd. Hierbij zijn ook verliezen als gevolg van het verkochte rentederivaat meegenomen. De getroffen ondernemers moeten dit dossier voor eens en altijd achter zich kunnen laten. Na compensatie door de banken van deze ondernemers kunnen zij dan zo snel mogelijk weer overgaan tot de normale gang van zaken omtrent hun bedrijfsvoering.”

Gerelateerde artikelen