Banken bloeden steeds vaker om renteswaps

Waar banken jarenlang hebben geprofiteerd van wanpraktijken bij de verkoop van financiële producten als renteswaps lijkt het tij zich tegen hen te keren. Steeds vaker worden claims bij de rechtbank in het voordeel van gedupeerde ondernemers beslist. Vrijdag oordeelde de rechtbank in Den Bosch dat Rabobank circa 1 miljoen euro moet terugbetalen aan een zakelijke klant, nadat die door de bank werd gedupeerd door een dergelijk nutteloos product.

Eerder oordeelde de rechtbank in Amsterdam in twee soortgelijke zaken tegen ING ook al in het voordeel van de indieners van de claim.

‘Het net rond de banken lijkt zich steeds meer te sluiten’, meent Jasper Hagers, partner bij Blenheim Advocaten zaterdag desgevraagd. Hagers trok als advocaat van plafondfabrikant Plameco vrijdag aan het langste eind bij de zitting in Den Bosch. Volgens Hagers is de uitspraak een ‘duidelijke tik op de vingers’ voor Rabobank.

Plameco nam in 2008 op aanraden van Rabobank een renteswap bij een lening van 5 miljoen euro voor een verbouwing. Maar het bedrijf kreeg de vergunning niet rond, waardoor het afzag van het krediet. De onderneming had toen al wel getekend voor de renteswap, waardoor zij jarenlang rente betaalde over een miljoenenbedrag dat ze nooit had ontvangen. Over de jaren heen heeft Plameco circa 1,8 miljoen euro daarvoor overgemaakt aan Rabobank.

‘We zijn nog aan het kijken of we in hoger beroep gaan’, aldus Hagers, aangezien het bedrag van 1 miljoen euro ruim onder het geleden schadebedrag ligt. Volgens de rechtbank ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de ondernemer bij het afnemen van dergelijke producten. Hagers: ‘Rabobank heeft verzuimd een oplossing te bieden. Dat hoort wel bij de zorgplicht van banken. Zeker als je al dertig jaar klant bent.’

De Stichting Renteswapschadeclaim, die optreedt namens honderden gedupeerde ondernemers, voelt zich gesteund door de uitspraak van vrijdag. De stichting had eerder ook de Rabobank al gedagvaard om soortgelijke redenen. Maar ook richt ze haar pijlen op andere banken als ING, ABN AMRO en Deutsche Bank. ‘Weer een stap de goede kant op’, meent voorzitter Pieter Lijesen van de stichting.

Lijesen zelf boekte vorige week ook een succesje in de rechtbank. Achter gesloten deuren werd beslist dat Rabobank inhoudelijk zal moeten reageren op een dagvaarding van 400 pagina’s van Renteswapschadeclaim. ‘De bank had juist gevraagd om een niet inhoudelijke behandeling, waarbij onder meer over de ontvankelijkheid van de stichting zou moeten worden beslist’, aldus Lijesen.

Met de recente uitspraken van de rechter meent Lijesen dat banken mogelijk voor miljarden zullen moeten bloeden.

Rabobank stelt in een reactie kennis te hebben genomen van de uitspraak van vrijdag. De bank beraadt zich over het al dan niet in beroep gaan tegen de uitspraak, omdat ze naar eigen zeggen ook deels in het gelijk is gesteld. De bank benadrukt dat de inzet blijft om met iedere klant met een klacht over een lopend rentederivaat in gesprek te gaan.

(ANP)

Gerelateerde artikelen